Ερώτηση: 

Νιώθω μούδιασμα και αίσθηση καψίματος στον ουρανίσκο και στη γλώσσα, καθώς και ξηροστομία. Πού μπορεί να οφείλεται και τι μπορώ να κάνω; 

Ο κύριος Δρ. Γιωτάκης Ιωάννης-Καθηγητής ΩΡΛ, Διευθυντής Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο  Metropolitan General  (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Το μούδιασμα και η αίσθηση καψίματος μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις της στοματικής κοιλότητας (π.χ μυκητίαση), σε γενικά νοσήματα (π.χ σακχαρώδης διαβήτης, νευρολογικές παθήσεις) και βασικό ρόλο παίζει η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Η κλινική εξέταση της γλώσσας και όλης της στοματικής κοιλότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αποκλεισμό παθήσεων που μπορεί να εντοπίζονται στο σώμα της γλώσσας, στα ούλα και στα δόντια. Επίσης σπουδαίο ρόλο παίζει η εντόπιση των συμπτωμάτων, δηλαδή αν είναι μονόπλευρα ή αν καταλαμβάνουν ολόκληρη την υπερώα και τη γλώσσα. Η πλήρης Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση είναι χρήσιμη για αποκλεισμό παθήσεων.

Όσον αφορά την αίσθηση του καψίματος θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τον ψυχολογικό παράγοντα. Το μούδιασμα όταν επιμένει καλό είναι εκτός από κλινική εξέταση να ακολουθήσει ακτινολογική διερεύνηση (CT ή MRI σπαλχνικού κρανίου).

Για την ξηροστομία θα πρέπει να αποκλειστεί ένα γενικό νόσημα (π.χ σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα) και αν το άτομο λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ξηροστομία.

Επίσης παρουσιάζονται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε άκτινοθεραπεία. Στην περίπτωση αυτή η διόρθωση της ξηροστομίας απαιτεί την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος και συνήθως είναι δύσκολη η πλήρης αποκατάσταση.