Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Πάσχω εδώ και χρόνια από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Μετά τον τοκετό, η τιμή της TSH έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα (0,04) και τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο αναπροσαρμογής της δόσης. Ο επανέλεγχος της TSH θα γίνει σε έξι εβδομάδες. Με τα δεδομένα αυτά, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: 1) Αρκεί ο έλεγχος μόνο της TSH, ή θα πρέπει να ελέγξω και την FT4; Δεύτερον, επηρεάζεται η ποσότητα του γάλακτος (στον θηλασμό) με αυτήν την τιμή ή βλάπτει μόνο η υψηλή τιμή της TSH; Και τρίτον, ο επανέλεγχος σε έξι εβδομάδες είναι ασφαλής ή θα πρέπει να γίνει νωρίτερα για να προλάβω πιθανή εκτόξευση της TSH; Να σημειωθεί,ότι λαμβάνω κάθε μέρα χάπι Τ4 των 88mg. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο κύριος Στυλιανός Γρηγοράκης, Ενδοκρινολόγος,  Επιστημονικός Υπεύθυνος Ενδοκρινολογικού Τμήματος στο  Metropolitan General  (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Όπως είναι κατανοητό λαμβάνετε μεγαλύτερη δόση θυροξίνης (Τ4) από αυτή που χρειάζεστε. Η υπερ-δοσολόγηση δεν επηρεάζει αρνητικά την ποσότητα του γάλακτος – αντίθετα ο υποθυρεοειδισμός (η μη επαρκής δόση) μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σ’ αυτό, δηλαδή να είναι η αιτία να ελαττωθεί το γάλα. Στον έλεγχο για την δοσολογία της θυροξίνης βοηθάει και η μέτρηση της FT4. Ένας λόγος είναι ότι η TSH καθυστερεί αρκετά να επανέλθει μετά την μείωση της δόσης της θυροξίνης – μερικές φορές πέραν και των 6 εβδομάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση η FT4 έχει αξία γιατί μας δίνει καλύτερη εικόνα της δοσολογίας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως και για μη υπάρχει καμία ανησυχία, μια ενδεχόμενη, προσωρινή αύξηση της TSH εξαιτίας μείωσης της δόσης δεν πρόκειται να έχει σοβαρή επίπτωση στον θηλασμό.