Ερώτηση:

Ποιες εξετάσεις συστήνονται μετά από επέμβαση διαδερμικής αφαίρεσης λίθων νεφρών ώστε να διαπιστωθεί τυχόν κακή λειτουργία κάποιων παραγόντων που επηρεάζουν τη δημιουργία των λίθων στο νεφρό;

Ο κύριος Βασίλειος Πρωτογέρου, Χειρουργός Ουρολόγος Διευθυντής Ε΄ Ουρολογικής Κλινικής του Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Καλησπέρα.

Μετά από επεμβάσεις αφαίρεσης λίθου από το νεφρό πρέπει αρχικά να επιβεβαιωθεί η πλήρης αφαίρεσή τους με ένα υπερηχογράφημα κι επί αμφιβολιών και με μια αξονική τομογραφία που είναι και η μέθοδος εκλογής. Εν συνεχεία απαιτούνται κάποιες βασικές αιματολογικές εξετάσεις για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν έχει επιβαρυνθεί κι αυτές είναι η μέτρηση της ουρίας και της κρετατινίνης.

Ο μεταβολικός έλεγχος της λιθίασης, να ελέγξουμε δηλαδή αν υπάρχει κάποια προδιάθεση στον οργανισμό που δημιουργεί λίθους είναι πιο σύνθετος. Ενδεικτικά αποτελείται από μέτρηση στο αίμα ουσιών όπως τα οξαλικά, το ασβέστιο, η παραθορμόνη, το νάτριο, το κάλιο, καθώς επίσης μέτρηση ούρων 24ωρου και υπολογισμός σε αυτά επίσης του ασβεστίου, των οξαλικών, των κιτρικών κι άλλων ουσιών.