Ερώτηση: 

Είμαι 72 ετών. Δεν υφίσταται καρδιακή πάθηση βάσει εξετάσεων. Παίρνω ημερησίως 1 χάπι αντιπηκτικό Xarelto των 20mg και 2 χάπια Solatol των 80mg έκαστο ημερησίως  (1 πρωί και 1 βράδυ). Παρόλα αυτά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής εμφανίζονται με παλμούς από 139-142 κάθε 36 ώρες περίπου και διαρκούν από 24-36 ώρες περίπου. Με την εξαφάνιση των επεισοδίων εμφανίζεται στιγμιαία βραδυκαρδία 38-42 παλμών. Μήπως η δοσολογία του Solatol δεν είναι η δέουσα; Παρακαλώ σημειώσατε ότι πάσχω από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και κάνω χρήση ινσουλίνης Degludec και παίρνω καθημερινά 1 χάπι των 112 mg με TSH 2,5-3,5. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ο κύριος Σταύρος Κούνας, Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Καρδιολογικών Υπερήχων Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Τα δεδομένα που περιγράφετε είναι δυστυχώς συνηθισμένα για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Δυστυχώς δεν υπάρχει φάρμακο που να εγγυάται 100% αποτελεσματικότητα, δηλαδή
εξαφάνιση των επεισοδίων. Το σημαντικό είναι να μην παραλείπετε το αντιπηκτικό (Xarelto) καθώς σας προστατεύει από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αναφορικά με τα επεισόδια κολπικής
μαρμαρυγής μπορούμε ενδεχομένως να προτείνουμε κάποια άλλο φάρμακο ή θεραπεία αλλά κάθε ασθενής έχει διαφορετικό «προφίλ». Οπότε, αν το επιθυμείτε, θα πρέπει όλα αυτά να τα συζητήσουμε από κοντά.