Ερώτηση: 

Καλημέρα σας και καλή χρονιά με υγεία! Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αυτή. Δεδομένα είναι χρήσιμη σε αυτήν την εποχή. Πάσχω από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα φούσκωμα και αέρια. Δε συνοδεύονται με πόνο ωστόσο είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικά σε βαθμό που με επηρεάζουν ψυχολογικά και την ποιότητα ζωής μου. Δεν εκδηλώθηκε τώρα αλλά κορυφώθηκε με τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Την πέρασα την αγωνία μου, και ακόμα διανύω περιόδους στρες καθώς αγωνιώ για την οικογένεια μου (είμαστε όλοι μας καλά)!Αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που δεν έχουμε περάσει ξανά και αυτό μου δημιουργεί άγχος άθελα μου. Και όλο αυτό με χτυπάει στο έντερο! Πήγα σε γαστρεντερολόγο και ακολούθησα αγωγή rifacol για μία εβδομάδα και ibutin για 2 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά από 15/09/2020 – 15/12/2020 (χωρίς ιδιαίτερη προσοχή σε διατροφή- ξέρω τι με πειράζει). Δεν είχα καμία ενόχληση σε μία δύσκολη περίοδο! Από 15/12/2020 ωστόσο το πρόβλημα επανήλθε. Έκανα πάλι εξετάσεις αίματος και crp και όλα ήταν καλά και ξεκίνησα αγωγή με ibutin για 15 μέρες (10 μέρες από 2 δισκία και για τις υπόλοιπες 5 από ένα δισκίο). Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα όπως την προηγούμενη φορά. Συνεχίζω και έχω ενοχλήσεις. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τις συμβουλές σας και για το πως να κινηθώ από εδώ και πέρα. Με εκτίμηση (36χρονών χωρίς άλλο πρόβλημα υγείας)  

Ο κ. Kωνσταντίνος Δελής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος, Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic HealthCare Group) απαντά:

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια κατάσταση. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι απειλητική για την ζωή, ωστόσο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Τα στρεσογόνα ερεθίσματα κυρίως ψυχολογικά αλλά όχι μόνο (π.χ. τροφικά κ.α.) επιδρούν σε μεγάλο βαθμό και άμεσα στο πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα την δημιουργία ενοχλητικών συμπτωμάτων. Η καλύτερη διαχείριση των στρεσογόνων καταστάσεων σίγουρα βοηθά ώστε να μειωθούν αυτά τα συμπτώματα και ο γιατρό σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σε αυτό. Πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι ως χρόνια κατάσταση το ευερέθιστο έντερο μας “θυμάται” κάθε τόσο και πολλές φορές επίμονα και ενοχλητικά. Αυτό δημιουργεί περισσότερο άγχος και στρες με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτούνται τα συμπτώματα.  Η φαρμακευτική αγωγή εξατομικεύεται  με βάση τα προεξάρχοντα συμπτώματα, την ηλικία, το φύλο τις διατροφικές συνήθειες κ.α. Ο γιατρός σας, που σίγουρα σας γνωρίζει καλύτερα και έχει αμεσότερη αντίληψη για εσάς, θα σας συμβουλεύσει για το είδος, τη δοσολογία, τη διάρκεια της θεραπείας και αν χρειαστεί την συμπλήρωσή ή ενδεχομένως και την αλλαγή της.