Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Μου πρότειναν γιατροί από το Aττικό Nοσοκομείο κονχοπλαστική λόγω αυξημένου μεγέθους από αλλεργία. Παρά την θεραπεία με dymista spray από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι τώρα το μέγεθος δεν μειώνεται. Η επέμβαση είναι ο μόνος δρόμος; Σκεφτόμουν να το καθυστερήσω λόγω Covid-19. Έχω μια εβδομάδα που έχω ελαφρύ πόνο ή βούλωμα στα αυτιά. ΩΡΛ στο ΙΚΑ μου είπε πως όλα σχετίζονται με την μύτη, χωρίς να μου δώσει πρόσθετη αγωγή. Τι μου προτείνετε; 35 ετών,με αλλεργία σε σκόνη περδικάκι. Ευχαριστώ

Η κυρία Όλγα Παπαδοπούλου Διευθύντρια Ωτορινολαρυγγολόγος στο Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic HealthCare Group) απαντά:

Καλησπέρα σας. Απ’ ό,τι φαίνεται, πάσχετε από δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, η οποία, σε περίπτωση που οφείλεται σε υπερτροφία ρινικών κογχών, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση, αποφεύγοντας πάντα ει δυνατόν τους αλλεργιογόνους παράγοντες που σας επιβαρύνουν.
Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει συχνές ρινοπλύσεις με ισότονο ορό, ρινικά σπρέι που χρησιμοποιήσατε καθώς και αγωγή από του στόματος.
Σε περίπτωση που με τη συντηρητική αγωγή η βελτίωση δεν κριθεί ικανοποιητική, τότε εγείρεται η ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης. Οι επεμβάσεις των ρινικών κογχών περιλαμβάνουν τον καυτηριασμό τους, την κογχοπλαστική και τις κογχοτομές. Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά καθώς και από την εμπειρία και τις προτιμήσεις του χειρουργού.