Ερώτηση: 

Τέλη Σεπτεμβρίου 2020 έπεσα σε μεταλλική δοκό και έκανα ρωγμώδες κάταγμα στην δεξιά ένατη πλευρά. Ο ορθοπεδικός θέλησε αξονική θώρακος. Σε πνευμονολόγο γιατρό του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας προχθές 4.1.2021 έκανα βρογχοσκόπηση για τυχόν ύπαρξη καρκινογένεσης και τούτο διότι η αξονική τομογραφία δεν δίνει σαφείς πληροφορίες αν υπάρχει ή όχι καρκινογένεση. Την ερχόμενη Δευτέρα 11.1.2021 ή Τρίτη 12.1.2021 θα έχω το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης και της βιοψίας. Εκείνο που εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν ένας δυνατός τραυματισμός στην δεξιά πλευρά του θώρακά μου να προκαλέσει καρκίνο στους πνεύμονές μου. Αν είναι δυνατόν δώστε μου σχετικές πληροφορίες για το πρόβλημά μου. Δεν έχω βήχα, πυρετό ή αιμορραγία. Το μόνο σύμπτωμα που έχω είναι πόνος στην δεξιά πλευρά του θώρακα ο οποίος δεν υποχώρησε εντελώς ακόμα. Ευχαριστώ και καλή χρονιά.
Αν μου το ζητήσετε μπορώ να σας στείλω το CD της αξονικής τομογραφίας θώρακα στο Email σας.
Οδυσσέας 

Η κυρία Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Αγαπητέ κύριε,
ευχαριστούμε για το ερώτημά σας. Γενικά ένας τραυματισμός δεν μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη κακοήθειας στους πνεύμονες. Ο έλεγχος με την αξονική τομογραφία, επ’ ευκαιρία του τραυματισμού, μπορεί όμως να αναδείξει ένα προϋπάρχον πρόβλημα.
Εκτίμηση των εξετάσεων σας από τον ειδικό γιατρό πνευμονολόγο ή/και ογκολόγο θα ξεκαθαρίσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα.