Συγκεκριμένα, έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, έδειξε ότι το 16,3 % του πληθυσμού δήλωνε το 2017 ότι καπνίζει συστηματικά έναντι του 30,5 % που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα το 2012. Μη καπνιστές είχαν δηλώσει το 2012 το 61,8% των Ελλήνων, ενώ το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 71,6%.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία πρωτοστατεί στον αγώνα για τη διακοπή του καπνίσματος στη χώρα μας, τόσο μέσω του ειδικού site http://www.denkapnizo.org/ όσο και μέσω των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος (http://www.denkapnizo.org/803) που λειτουργούν σε δημόσιες δομές υγείας.

Τι κερδίζω «σβήνοντας» για πάντα το τσιγάρο

Σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρόεδρο της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Παρασκευή Κατσαούνου, τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι άμεσα και μακροπρόθεσμα:

Σβήστε για πάντα το τσιγάρο και:
– σε 20 λεπτά η αρτηριακή πίεση και η ταχυσφυγμία που οφείλονται στο κάπνισμα θα υποχωρήσουν,
– σε οκτώ ώρες τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) θα μειωθούν και αυτά του οξυγόνου θα ξαναγίνουν φυσιολογικά,
– σε 48 ώρες η πιθανότητα καρδιακής προσβολής θα αρχίσει να μειώνεται. Η νικοτίνη θα απομακρυνθεί από το σώμα σας. Η γεύση και η όσφρηση σας θα επανέλθουν,
– σε 72 ώρες, ο βήχας και τα φλέματα θα υποχωρήσουν σημαντικά. Η ενέργεια θα αυξηθεί,
– σε ένα έτος ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50%. Η αναπνευστική λειτουργία θα είναι εμφανώς βελτιωμένη και θα συνεχίζεται η βελτίωση της καθώς θα περνούν οι μήνες και τα χρόνια,
– σε πέντε χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών,
– σε δέκα χρόνια ο κίνδυνος καρκίνου θα εξισωθεί σχεδόν με αυτό των μη καπνιστών,
– σε 15 χρόνια ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα εξισωθεί με αυτόν των μη καπνιστών.

Τέλος, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τα άτομα που δεν καπνίζουν ζουν κατά μέσο όρο 11-12 χρόνια περισσότερο από τους καπνιστές, ενώ αν κάποιος σταματήσει να καπνίζει σε ηλικία 25-34 ετών κερδίζει δέκα χρόνια ζωής, αν το διακόψει στα 35-44 έτη έχει κέρδος εννέα χρόνια, αν σβήσει το τσιγάρο στα 45-54 έτη, έχει όφελος έξι χρόνια ζωής και για όσους αποφασίσουν να σταματήσουν στα 55-64 έτη το κέρδος είναι τέσσερα χρόνια επιπλέον ζωής.