«Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι αδελφές, οι ιερείς» που πέθαναν καταπολεμώντας την πανδημία του κορωνοϊού «πέθαναν στο μέτωπο σαν στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους από αγάπη», δήλωσε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή για τους καθολικούς, ο Πάπας Φραγκίσκος στην τηλεόραση Rai1.

Ο ποντίφικας θεωρεί ότι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες εντάχθηκαν στους «εσταυρωμένους της Ιστορίας». Μιλούσε τηλεφωνικά σε μια εκπομπή αφιερωμένη στη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα που εστιάζει στη σταύρωση και το θάνατο του Ιησού.

«Αισθάνομαι κοντά στον λαό του Θεού, ειδικά σε εκείνους που υποφέρουν περισσότερο, στα θύματα της πανδημίας, στον πόνο του κόσμου», είπε ο Πάπας. Αλλά είπε επίσης ότι συλλογίζεται την “ελπίδα, η οποία δεν παίρνει τον πόνο αλλά δεν απογοητεύει”.

Απόψε, υπό το φως των πυρσών, ο πνευματικός ηγέτης του 1,3 δισεκατομμυρίου Καθολικών θα ακολουθήσει τον Δρόμο του Σταυρού, τη λιτανεία για την πορεία του Χριστού προς τον Γολγοθά, σε πολύ περιορισμένο σχήμα φέτος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, η πρόσβαση στην οποία έχει απαγορευτεί από την αστυνομία.

Για την ακολουθία αυτή, θα συνοδεύεται από μια ομάδα πέντε κρατουμένων από τη φυλακή της Πάδοβας και μια ομάδα πέντε ιατρών και νοσοκόμων του Βατικανού.

Από το 1964, ο Δρόμος του Σταυρού παρουσία του Πάπα πραγματοποιείται με χιλιάδες πιστούς γύρω από το φωταγωγημένο Κολοσσαίο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τελεί τη λειτουργία από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ιταλική τηλεόραση και από το διαδίκτυο και την ακούσουν από το ραδιόφωνο στις 21.00 τοπική ώρα.

Η Λειτουργία της Ακολουθίας του Δρόμου του Σταυρού (Via Crucis) τελείται κάθε Παρασκευή με την έναρξη της Σαρακοστής μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ο Δρόμος του Σταυρού αποτελείται από 14 Στάσεις και παρουσιάζουν τον δρόμο του μαρτυρίου (Via Dolorosa) του Χριστού από την ώρα που καταδικάζεται σε θάνατο μέχρι και την ενταφίασή του.

Η ακολουθία αυτή θεωρείται η κυριότερη ευλάβεια του Θείου Πάθος και έχει καταγωγή από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου όταν Χριστιανοί προσκυνητές διέρχονταν από την οδό του Μαρτυρίου της Ιερουσαλήμ προσευχόμενοι έως και την τελευταία Στάση της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά.

Συνήθως τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί που συρρέουν στο Βατικανό για τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι δεκάδες χιλιάδων και τις εποχές πριν την πανδημία του Covid-19 οι 14 Στάσεις πραγματοποιούνταν πέριξ του Κολοσσαίου στη Ρώμη.

Tα λόγια του Ποντίφικα

Η φετινή Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών είναι όμως τελείως διαφορετική. Ο Ποντίφικας αναφέρεται ιδιαίτερα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει διεθνώς τη μάχη κατά της πανδημίας και προσεύχεται στον σταυρό του ναού του Αγίου Μαρκέλλου που βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στο Βατικανό. Πρόκειται για έναν πολύτιμο ξύλινο σταυρό του 15ου αιώνα, του οποίου η θαυματουργική δύναμη, σύμφωνα με τους πιστούς, έσωσε στη Ρώμη από την επιδημία της πανούκλας το 1523.

Οι 14 Στάσεις του σταυρού θα λάβουν χώρα εντός του έρημου Βατικανού και μόνο ο εκείνος που θα ιερουργεί θα φιλήσει τον Εσταυρωμένο και κανείς άλλος. Από την έναρξη της επιδημίας στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 67 ιερείς. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μεγάλης ηλικίας.

Την ίδια στιγμή η Παναγία των Παρισίων άνοιξε ξανά τις πύλες της, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά που προκάλεσε καταστροφικές ζημιές στον ιστορικό ναό.

Κατόπιν απόφασης του Αρχιεπισκόπου του Παρισιού, στον ναό τελέστηκε η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς την ερχόμενη Κυριακή εορτάζεται το Πάσχα των καθολικών.

Όπως ήταν φυσικό, δεν επετράπη η προσέλευση στους πιστούς, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, είχαν όμως τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου, ενώ στον ναό εισήλθαν μόλις επτά άτομα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στους 92 οι νεκροί – Εξέπνευσε 72χρονος στο «Παπανικολάου»

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυξημένη κατά 18% η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους