Εξ αποστάσεως θα συνεχιστούν τα μαθήματα στην Πορτογαλία μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, εκτός από ορισμένα των τάξεων του λυκείου, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα του είναι πάνω από 10 φορές μικρότερος σε σύγκριση με τη γειτονική Ισπανία.

«Πάνω απ’ όλα σύνεση», τόνισε ο Κόστα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 13.956 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 409 θάνατοι ενώ στην Ισπανία τα κρούσματα ξεπερνούν τις 150.000 και 15.000 άνθρωποι πέθαναν.

Η τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Ορισμένοι ειδικοί και γιατροί ωστόσο επισημαίνουν ότι στην Πορτογαλία ελήφθησαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, όταν τα κρούσματα ήταν ακόμη μερικές εκατοντάδες και οι νεκροί μόλις δύο.

«Οι εισαγωγές ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα νοσοκομεία μας μειώνεται, σε σύγκριση με πριν από μερικές εβδομάδες», είπε ο Φάμπιο Κόστα Μαντέιρος, γιατρός σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Λισαβόνας. «Αναμφίβολα, τα μέτρα περιορισμού συνέβαλαν στο να ελεγχθεί η εξάπλωση», πρόσθεσε.

Η Πορτογαλία είχε 642 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δύο θανάτους όταν η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στις 18 Μαρτίου, κλείνοντας όλες τις μη απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες. Ήδη όμως πριν από αυτό είχαν κλείσει τα σχολεία και τα νυχτερινά κέντρα, είχαν απαγορευτεί οι συναθροίσεις, διακόπηκαν οι πτήσεις από και προς την Ιταλία και τα τουριστικά ταξίδια προς την Ισπανία. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Ισπανία, ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 3 Μαρτίου αλλά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας επιβλήθηκαν 11 ημέρες αργότερα. Στη Γαλλία χρειάστηκε να περάσει ακόμη περισσότερος χρόνος: ο πρώτος θάνατος αναφέρθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και τα μέτρα καραντίνας εφαρμόστηκαν στις 17 Μαρτίου.

«Η Πορτογαλία εφάρμοσε πολύ γρήγορα τα μέτρα. Άλλες (χώρες) χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο. Εμείς είχαμε τον χρόνο να παρατηρήσουμε τι έκαναν», είπε η Ινές Φροντέιρα, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας το Πανεπιστήμιο Νόβα της Λισαβόνας.