Το παιδί αρνείται να φάει; «Πάρτε το αλλιώς», συμβουλεύουν μεταξύ άλλων οι ειδικοί τονίζοντας πως: «Αν νιώσετε έναν ακατανίκητο πειρασμό να αναγκάσετε το παιδί σας να φάει με το ζόρι, προσπαθήστε να του δώσετε μεγαλύτερη προσοχή επειδή τρώει (ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μόνο μπιζέλι) παρά επειδή δεν τρώει»…
Τι πρέπει να κάνετε
1. Μην αμελείτε τα δικά σας γεύματα: Αν το παιδί σας δει ότι αμελείτε να φάτε την ώρα που πρέπει, θα θεωρήσει ότι το να μην τρώει δεν αποτελεί πρόβλημα αφού κι εσείς κάνετε το ίδιο.
2. Μην επικρίνετε μία μεγάλη κοιλιά και μην εκθειάζετε μία αδύνατη σιλουέτα: Ακόμη κι ένα παιδί τριών ετών (!) μπορεί να αποκτήσει παράλογη εμμονή με το βάρος του, γιαυτό αφήστε στην άκρη τις κρίσεις και τις επικρίσεις.
3. Μάθετε ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα φαγητού για την ηλικία και το σωματικό βάρος του παιδιού σας: Ο ρυθμός ανάπτυξης, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και το σωματικό μέγεθος είναι οι παράγοντες που καθορίζουν πόσες μερίδες από τις πέντε διατροφικές ομάδες (γαλακτοκομικά, κρέας, λαχανικά, δημητριακά και φρούτα) χρειάζεται ένα παιδί σε καθημερινή βάση. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με τη διατροφή του παιδιού.
4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει μικρότερες ποσότητες, αλλά με αυξημένη συχνότητα: Συνηθίστε το παιδί σας να τρώει σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μην ξεχνάτε όμως ότι το στομάχι του είναι μικρότερο από το δικό σας κι επομένως δεν μπορεί να κρατήσει αρκετό φαγητό για τέσσερις ή περισσότερες ώρες ανάμεσα σε κάθε γεύμα. Αφήστε το να τρώει όσο συχνά θέλει, όμως μόνο τις κατάλληλες, θρεπτικές τροφές.
5. Αφήνετε το να διαλέγει φαγητό: Από καιρό σε καιρό αφήνετε το παιδί σας να διαλέγει το σνακ που θα φάει μεταξύ των γευμάτων ή και το μεσημεριανό του. Αν αισθανθεί πως έχει κάποιον έλεγχο σ’ αυτά που τρώει, μπορεί να αυξηθεί ο ενθουσιασμός του για το φαγητό.
6. Συνδυάστε την ποικιλία με την ισορροπία: Τα παιδιά πρέπει να μάθουν και να εκτιμήσουν τι σημαίνει σωστή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τροφών. Αφήστε το παιδί σας να ανακαλύψει την ποικιλία γεύσεων, υφών, χρωμάτων και αρωμάτων. Να θυμάστε πάντα ότι συχνά τα γούστα των παιδιών προσχολικής ηλικίας αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν τύχει και το παιδί σας απορρίψει κάποια τροφή που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η αγαπημένη του.
7. Καθιερώστε συγκεκριμένες ώρες γευμάτων: Επειδή το παιδί σας δεν έχει το ίδιο πρόγραμμα γευμάτων με εσάς, ίσως να θέλει να παίξει όταν έρθει η ώρα του φαγητού. Θα πρέπει να το εκπαιδεύσετε ώστε να προσαρμοστεί στο δικό σας πρόγραμμα για να κάθεστε να τρώτε μαζί.
8. Επιδοκιμάστε το όταν τρώει: Ενθαρρύνετε το παιδί σας όποτε κατεβάζει μια μπουκιά θρεπτικής τροφής, για να το δώσετε να καταλάβει ότι όταν τρώει γίνεται εξίσου αντικείμενο της προσοχής σας όπως και όταν δεν τρώει. Επαινείτε τις καλές του διατροφικές συνήθειες λέγοντας του για παράδειγμα: «Χαίρομαι που σου αρέσει το φαγητό που έχουμε σήμερα».
Τι δεν πρέπει να κάνετε
1. Μην του προσφέρετε φαγητό ως ανταμοιβή: Κρατήστε την τροφή στη σωστή της θέση. Το φαγητό τρέφει τον οργανισμό, δεν αποτελεί επιβράβευση. Μην προσφέρετε στο παιδί σας παγωτό επειδή έφαγε τα λαχανικά του!
2. Μην προσπαθήσετε να το εξαγοράσετε και μην παρακαλάτε: Όταν το παιδί σας αρνείται να φάει, μην επιχειρήσετε να το «λαδώσετε» και μην το παρακαλάτε να «καθαρίσει» το πιάτο του. Έτσι μετατρέπετε το γεγονός ότι δεν τρώει σε παιχνίδι για να κερδίσει την προσοχή σας, πράγμα που του δίνει μία αίσθηση εξουσίας επάνω σας.
3. Μην αναστατώνεστε όταν το παιδί σας δεν τρώει: Αν του δίνετε προσοχή όταν δεν τρώει, κάνετε το γεγονός αυτό πιο ενδιαφέρον στα μάτια του από το να τρώει.
4. Μην είστε υπερβολικοί στις αντιδράσεις σας: Αποφύγετε τις υπερβολικές αντιδράσεις όταν το παιδί σας δεν θέλει να φάει, έτσι ώστε η ώρα του φαγητού να μην μετατρέπεται σε πεδίο μάχης όπου ανταγωνίζεστε για το ποιος θα κυριαρχήσει.