Δημιουργικό είναι το παιχνίδι που κάνει το παιδί ευτυχισμένο. Είναι το παιχνίδι που «ταΐζει» τον νου, ξυπνά το συναίσθημα, εξάπτει την φαντασία και ενεργοποιεί το «μαζί». Εκείνο, που όσες φορές και αν το παίξουμε «ξανά και ξανά» θα έχει πάντα διαφορετικό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια ένα παιχνίδι όπου π.χ. πατάς ένα κουμπί και βγαίνει ένας κλόουν από μια πόρτα δεν ανήκει στην κατηγορία του δημιουργικού για τον απλούστατο λόγο ότι όσες φορές και αν πατήσεις το κουμπί θα βγει ο κλόουν και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Το δημιουργικό παιχνίδι δημιουργεί νέους συσχετισμούς ανάμεσα στους παίκτες και αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη δυναμική με αποτέλεσμα καμία παρτίδα να μην είναι ίδια με την προηγούμενη. Τα παιδιά λατρεύουν την περιπέτεια, το νέο, το διαφορετικό γι’ αυτό και το δημιουργικό παιχνίδι είναι κάτι που δεν βαριούνται ποτέ. Τα επιτραπέζια παιχνίδια ανήκουν σαφώς σ’ αυτή την κατηγορία: είναι ομαδικά, έχουν κανόνες, πολλά από αυτά κρατούν τους παίκτες σε αγωνία και κυρίως, κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Αν πάλι θέλετε και κάτι παραπάνω, πέρα από πιόνια και ζάρια, τα παιχνίδια που ακολουθούν θα κάνουν τα παιδιά χαρούμενα κι εσάς… μικρό παιδί!

Φτιάξτε το δικό τους παραμύθι
Τα παιδιά τρελαίνονται για παραμύθια πόσο μάλλον όταν έχουν την ευκαιρία να συνθέσουν τα ίδια την πλοκή και να δώσουν το τέλος που τους αρέσει. Χωρίστε λευκές σελίδες σε δύο τμήματα και στο μισό της καθεμίας από αυτές βάλτε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τους ήρωες και τις περιπέτειές τους. Στη συνέχεια πείτε του να γράψει στο κάτω μισό μέρος της κάθε σελίδας την ιστορία και εκπλαγείτε από το μέγεθος της παιδικής φαντασίας!

Συνθέστε αναμνήσεις
Κατεβάστε από το πατάρι παλιά οικογενειακά σας videos (με τους γονείς, τους φίλους σας, τον σύντροφό σας) και παρακολουθήστε τα παρέα με τα παιδιά σας. Αφηγηθείτε τους ιστορίες του παρελθόντος και ταξιδέψτε τα σε βασικές στιγμές της ζωής σας. Τα παιδιά λατρεύουν να ακούν αληθινές ιστορίες ζωής! Την επόμενη μέρα μπορείτε να τους δείξετε δικά τους videos και φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ξυπνώντας τους ωραίες οικογενειακές στιγμές.

Μαγειρέψτε παρέα
Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά το μεσημεριανό φαγητό σας. Δείξτε στα παιδιά πώς να πλύνουν σχολαστικά τα λαχανικά, πώς να πλάσουν τα κεφτεδάκια και πώς να σερβίρουν τη σαλάτα πώς εξηγώντας τους βήμα-βήμα την κάθε διαδικασία. Ζυμώστε μαζί ψωμί και αφήστε τα να πλάσουν μόνα τους κουλουράκια. Τα παιδιά λατρεύουν τις ζύμες και τα σχέδια που προκύπτουν μέσα από αυτές…

Δημιουργήστε τον δικό σας κήπο
Μεταμορφώστε μαζί με το παιδιά σας το μπαλκόνι σας σε έναν υπέροχο, μικρό κήπο. Προμηθευτείτε από ένα φυτώριο λουλούδια και δεντράκια, φυτέψτε τα παρέα, δώστε τους χρώματα και πινέλα για να βάψουν τις γλάστρες και θαυμάστε το αποτέλεσμα!

Ψαρέψτε παγάκια!
Τα παιχνίδια με το νερό είναι ό,τι καλύτερο. Γεμίζετε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και ρίχνετε μέσα άφθονα παγάκια. Τώρα θα τα ψαρέψετε με μία κλωστή! Όποιος ψαρέψει τα πιο πολλά παγάκια μέσα σε τρία λεπτά είναι ο νικητής. Γνωρίζετε όμως τι πρέπει να κάνετε για να κολλήσει το παγάκι στην κλωστή; Θα σας πούμε το μυστικό γιατί αν δεν το ξέρετε, το καλάθι του ψαρά θα μείνει άδειο: για να κολλήσει το παγάκι στην κλωστή πρέπει να ρίξετε λίγο αλάτι πάνω του και να μετρήσετε μέχρι το 10. Το παιχνίδι λοιπόν συνδυάζει την υπομονή με την ταχύτητα. Ας κερδίσει ο καλύτερος!

Μαντέψτε τι περιέχει το… μαγικό κουτί
Ένα παιχνίδι που εξάπτει τη φαντασία των παιδιών, ενισχύει την παρατηρητικότητά τους και οξύνει τις αισθήσεις τους. Πώς παίζεται: Παίρνετε ένα κουτί παπουτσιών και ανοίξτε στο πλάι του μια τρύπα ώστε να χωράει το χέρι του παιδιού. Στη συνέχεια κρύψτε μέσα στο κουτί διάφορα αντικείμενα π.χ., μια οδοντόβουρτσα, ένα αυτοκινητάκι, ένα χάρακα, μια ξύστρα. Κλείστε καλά το κουτί και μετά ζητήστε από τα παιδιά να βάλουν το χέρι τους μέσα στην τρύπα και να αναγνωρίσουν, μόνο με την αφή, τι βρίσκεται μέσα στο μαγικό κουτί!

Διαβάστε επίσης

Είμαστε πιο δημιουργικοί το πρωί; Έρευνα απαντά

Ποιες παγίδες κρύβει η δημιουργικότητα