Η Βίκι Ιοβάϊν, συνεργάτης της Όπρα, συγγραφέας του βιβλίου «Σε ενδιαφέρουσα», αρθογράφος στους Los Angeles Times και το περιοδικό Child και μητέρα τεσσάρων εφήβων κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον ευρηματικό τίτλο «Πώς να δαμάσετε το τερατάκι σας». Στις σελίδες του παρέχονται μεταξύ άλλων και συμβουλές για το πώς μπορείτε να καλμάρετε ένα παιδί με πολλά-πολλά νεύρα. Όσο κι αν σας ξαφνιάσουν οι συμβουλές της, δεν χάνετε τίποτα να τις δοκιμάσετε…

1. Φύγετε: Ικετέψτε ή πληρώστε κάποιον να κρατήσει το μικρό και φύγετε όσο πιο μακριά μπορείτε. Αν μπορέσετε να πείσετε το σύντροφό σας να βγείτε ραντεβού, πηγαίνετε κάπου και πιείτε ένα ποτήρι κρασί και να προσπαθήσετε να θυμηθείτε γιατί ακριβώς θέλατε να γίνετε γονείς.

2. Διαβάστε του το «Μάντεψε πόσο σ’ αγαπώ» (McBratney): Θα του αρέσει η ιστορία, ενώ το κλάμα που θα ρίξετε θα σας κάνει να νιώσετε υπέροχα.

3. Βρείτε κάποιο παιδί για να παίζει, άμεσα: Όσο πιο πολλοί τόσο πιο ασφαλείς. Αφαιρέστε από πάνω σας λίγη από την έξαψη και φορτώστε τη σε κάποιο ανυποψίαστο γειτονόπουλο, που μεγάλη του σκασίλα.

4. Πάρτε το μέρος του παιδιού: Πείτε του με ενήλικο τρόπο ομιλίας όλους τους λόγους για τους οποίους είναι δικαιολογημένη η γκρίνια του. Αρχίστε κάπως έτσι: «Είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι εσύ με όλη αυτή την κόντρα μεταξύ πάνας και τουαλέτας. Έπειτα, είναι και το ότι δεν μπορείς να εκφράσεις πλήρως τις ανάγκες και τις ανησυχίες σου. Επιπλέον, δεν υπάρχει πάντα κάποιος, όπως εγώ, που προσπαθεί να βάλει κρυφά στο φαγητό σου λαχανικά. Και για να μην αναφερθούμε στο λεπτό θέμα του ύψους…»

5. Φάτε κάτι (υγιεινό): Ίσως σας έχει πέσει το σάκχαρο και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σνακ.

6. Στραφείτε στην τηλεόραση: Βάλτε μία εκπομπή ή ένα βίντεο που λατρεύει το παιδί σας και καθίστε παραδίπλα παίρνοντας βαθιές εισπνοές και κάνοντας εξάσκηση στο διαλογισμό.

7. Βγείτε έξω: Μπορεί εσείς και το παιδί σας να πάσχετε από κλεισούρα και μην το έχετε καταλάβει. Αν έχει ωραία μέρα, πηγαίνετε στο πάρκο. Αν έχει κακή μέρα (και συνήθως κακή θα είναι όταν είναι έτσι η κατάσταση), βάλτε το μικρό στο καρότσι ή πάρτε το απ’ το χέρι και όσο πιο γρήγορα μπορείτε κάντε μια βόλτα στο τετράγωνο.

8. Τηλεφωνήστε σε μια φιλενάδα-μαμά: Οι δυο σας μπορείτε να κλαίγεστε για το πόσο σκληρή είναι η μητρότητα και πόσο στον κόσμο τους είναι οι μπαμπάδες.

9. Βάλτε το ραδιόφωνο στη διαπασών και χορέψτε: Το μικρό σας θα αιφνιδιαστεί και θα σωπάσει για μια στιγμή, εσείς θα μπορέσετε να εκτονώσετε το θυμό σας και ίσως το πιτσιρίκι να καταλήξει να χορεύει μαζί σας.

10. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα έχει μπουρίνι, βιντεοσκοπήστε το: Πολλά μπορούμε να πούμε γι’ αυτή την σκηνοθετικού τύπου αποστασιοποίηση. Εκτός αυτού, θα έχετε και αποδείξεις αν ποτέ πει στον ψυχαναλυτή του ότι εσείς φταίτε για τις νευρώσεις του…

Info: Το βιβλίο «Μαμάδες και νήπια- Πώς να δαμάσετε το τερατάκι σας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός»