Η προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία μέσα από την εκπαίδευση παιδιάτρων και επαγγελματιών υγείας αξιοποιώντας μία καινοτόμο εκπαιδευτική μέθοδο, την «ιατρική μαγειρική», είναι ο σκοπός του ευρωπαϊκού προγράμματος Dr. PED-Chef. Το πρόγραμμα συνδυάζει την εφαρμοσμένη διαιτολογία με τη μαγειρική και απευθύνεται σε παιδιάτρους, νοσοκόμους παιδιατρικών κλινικών, οικογενειακούς ιατρούς, ιατρούς δημόσιας υγείας και νοσηλευτές, φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής και σε άλλους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών.

Το Dr. PED-Chef “Hands-on nutrition training for pediatric primary health care practitioners: A novel combination of culinary and applied nutritional education to promote healthy eating habits in childhood” χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή οργανισμών από 6 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Ινστιτούτο Prolepsis. Συμμετέχουν επίσης οι οργανισμοί: Norwegian University of Science and Technology, NTNU (Συντονιστής του προγράμματος, Νορβηγία), CSI – Center for Social Innovation LTD (Κύπρος), Andrology Pediatric and Adolescent Foundation (Ιταλία), University of Navarra (Ισπανία), Gazi University (Τουρκία).

Το Dr. PED-Chef είναι από τα πρώτα προγράμματα που φέρνουν τη μέθοδο της «ιατρικής μαγειρικής» στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός της επιστήμης της ιατρικής και της διαιτολογίας με τη μαγειρική προσφέρει έναν συστηματικό τρόπο κατανόησης και αξιολόγησης των διατροφικών συνηθειών του εκάστοτε ασθενούς, ενώ διαμορφώνει τις πρακτικές και τη συμβουλευτική του θεράποντος ιατρού.

Όπως έχει αναδείξει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι παιδίατροι και λοιποί επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στην παιδιατρική φροντίδα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας.

Τα αποτελέσματα από την προκαταρκτική έρευνα των εταίρων του Dr.PED-Chef καταδεικνύουν την ελλιπή κατάρτιση των ιατρών κατά τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές τους σπουδές σε θέματα διατροφής. Παράλληλα, ομάδες εστιασμένης συζήτησης στις χώρες που μετέχουν στη σύμπραξη ανέδειξαν την ανάγκη των ιατρών για εκπαίδευση σε πρακτικά θέματα διατροφικής συμβουλευτικής, αλλά και σε τρόπους προσέγγισης των παιδιών και των οικογενειών τους γύρω από ζητήματα υγιεινής διατροφής και διαχείρισης βάρους.

Οι εταίροι του προγράμματος Dr. PED-Chef σχεδιάζουν και πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα βοηθήσει επαγγελματίες υγείας να εκπαιδευτούν σε θέματα προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε παιδιά και στις οικογένειές τους και να αναπτύξουν δεξιότητες συμβουλευτικής και επικοινωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος Dr. PED-Chef στον σύνδεσμο https://pedchef.eu/ ή να ακολουθήσετε τη σελίδα του στο Facebook: facebook.com/DrPedChef