Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι για τους περισσότερους η ωραιότερη γιορτή του χρόνου και τι καλύτερο από το να δημιουργήσετε τις ωραιότερες αναμνήσεις στα παιδιά σας για τις οικογενειακές γιορτές και παραδόσεις. Μπείτε λοιπόν στο πνεύμα των εορτών και κάντε αυτά τα Χριστούγεννα – τι κι αν είναι διαφορετικά (;) – αξέχαστα με τους παρακάτω τρόπους!

  1. Οργανώστε εκπλήξεις για το οικογενειακό τραπέζι. Μετά το γεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κανονίστε ένα ομαδικό παιχνίδι με τραγούδια ή βάλτε μουσική και χορέψτε όλοι μαζί.
  2. Κάντε το μύθο του Άγιου Βασίλη πιο αληθινό! Μπορείτε αντί να αφήσετε τα δώρα στο τζάκι ή κάτω από το δέντρο για να τα βρουν τα παιδιά το πρωί, να τα κρύψετε σε κάποιο μέρος του σπιτιού και να τους αφήσετε γράμμα με οδηγίες και κατευθύνσεις για τα βρουν μόνα τους. Σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστο!
  3. Οργανώστε πιτζάμα πάρτι με τα παιδιά σας. Παίξτε όλοι μαζί γύρω από το δέντρο ή καθίστε όλοι μαζί στον καναπέ και παρακολουθείστε χριστουγεννιάτικες οικογενειακές ταινίες, με πίτσα και χυμούς.
  4. Δημιουργείστε μνήμες. Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας κουραμπιέδες και μελομακάρονα και δώστε τους ενεργό ρόλο στην προετοιμασία. Σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά η συμμετοχή, η ομαδική προσπάθεια και οι ευχάριστες ώρες που θα περάσετε όλοι μαζί.
  5. Φτιάξτε μαζί τα οικογενειακά δώρα. Πάρτε υλικά και τυλίξτε τα δώρα της οικογένειας μαζί με τα παιδιά σας και στη συνέχεια τοποθετείστε τα κάτω από το δέντρο για την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Σίγουρα θα περάσετε υπέροχα και θα τους αφήσετε τις καλύτερες αναμνήσεις.
  6. Εξηγήστε τους την έννοια της φιλανθρωπίας. Επισκεφτείτε διαδικτυακά κάποιο από τα δεκάδες χριστουγεννιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα μπαζάρ που έχουν σκοπό να βοηθήσουν συνανθρώπους μας ή αδέσποτα ζώα.
  7. Χαρίστε ότι δεν χρειάζεστε. Εξηγήστε στα παιδιά ότι τα παιχνίδια που παραμένουν στις κούτες γιατί πλέον δεν τα θέλουν μπορούν να δώσουν χαρά σε άλλα παιδάκια. Τυλίξτε τα σε συσκευασίες δώρου και επισκεφτείτε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή χαρίστε τα σε κάποια οικογένεια που τα έχει ανάγκη.
  8. Οργανώστε μία μικρή βόλτα οικογενειακή με σκούφους του Άγιου Βασίλη
  9. Κάντε κάμπινγκ στο καθιστικό. Καθίστε όλοι μαζί στο πάτωμα, στρώστε υπνόσακους, χαμηλώστε τα φώτα και αρχίστε τις ιστορίες.
  10. Ξεκινήστε να φτιάχνετε ένα οικογενειακό άλμπουμ με φωτογραφίες. Βγάλτε συγκεκριμένες πόζες σε συγκεκριμένες ημέρες και προσπαθήστε να βγάζετε τις ίδιες κάθε χρόνο. Μπορεί να χρειαστεί καιρός αλλά όταν μεγαλώσουν οι οικογενειακές αυτές φωτογραφίες θα είναι πολύτιμες.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα προσαρμοστούν τα παιδιά στα φετινά διαφορετικά Χριστούγεννα

Χαρίστε στα παιδιά τα καλύτερα Χριστούγεννα – Και αυτό δεν σημαίνει μόνο δώρα!

Κάντε αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα τα καλύτερα της ζωής σας