«Πραγματικά κουράστηκα. Έχω βαρεθεί τα ξεσπάσματα, την άρνηση, τη φράση δεν μπορείς να με αναγκάσεις και το δυνατό χτύπημα της πόρτας. Τώρα πραγματικά θα ήθελα να τον τραβήξω από το μπλουζάκι και να τον αναγκάσω να σηκώσει από το πάτωμα αυτά που έχει πετάξει. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα τώρα είναι να τον αγκαλιάσω, αλλά θα το κάνω έτσι κι αλλιώς.

Άνοιξα την κλειστή πόρτα και τον ρώτησα… “Θέλεις μία αγκαλιά;” Μερικές φορές με κοροϊδεύει με μία γκριμάτσα, άλλα όχι σήμερα. Σήμερα βρέθηκε αμέσως στην αγκαλιά μου και άρχισε να κλαίει όπως έκανε όταν ήταν νήπιο και ήθελε να νιώσει ζεστασιά και ασφάλεια. Σήμερα, αν και ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα να κάνω, καθώς η συμπεριφορά του ήταν τραγική, μία αγκαλιά ήταν αυτό που χρειάζονταν ο γιος μου, και τελικά αυτό που χρειαζόμασταν και οι δύο». Ο παραπάνω μονόλογος ανήκει σε μία μαμά. Η αγκαλιά απέναντι στα παιδιά μας, ακόμη και τις δύσκολες ώρες, ανήκει δικαιωματικά σε εκείνα. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί πρέπει να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας ακόμη κι όταν εκείνα μας φέρονται άσχημα…

Γιατί τα παιδιά μας μαθαίνουν καλύτερα με αγάπη και όχι με τιμωρία. Η αγκαλιά και η συζήτηση για όλα όσα συμβαίνουν θα φέρει καλύτερο αποτέλεσμα από τις φωνές και την τιμωρία.

Γιατί μερικές φορές, η αρνητική συμπεριφορά των παιδιών είναι μία κραυγή για βοήθεια. Ίσως δεν μπορούν να εκφράσουν τα έντονα συναισθήματα με πιο σωστό τρόπο, ή ίσως υπάρχει κάτι άλλο που τα ενοχλεί, τους δημιουργεί άγχος και σε αυτές τις περιπτώσεις μία αγκαλιά μπορεί να ανοίξει την πόρτα στο διάλογο μαζί τους. Και σίγουρα η συζήτηση μπορεί να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους.

Γιατί μερικές φορές, όταν τα παιδιά νοιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους, πιστεύουν ότι δεν αξίζουν την καλοσύνη και το σεβασμό και έτσι δεν συμπεριφέρονται με το κατάλληλο τρόπο ώστε να κερδίσουν την εκτίμηση και το σεβασμό. Και βέβαια στη συνέχεια νιώθουν ακόμη χειρότερα για το εαυτό τους και μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο. Για να σπάσει αυτός ο κύκλος χρειάζεται μία αγκαλιά και μία υπενθύμιση ότι τα λάθη δεν κάνουν τον άνθρωπο κακό.

Γιατί ένας από τους καλύτερους τρόπου για να συνεργαστείτε με τα παιδιά σας είναι να είστε κοντά τους. Ο ισχυρός δεσμός θα τα βοηθήσει περισσότερο να κάνουν σωστά πράγματα την περισσότερη ώρα και όταν μερικές φορές δεν έχουν καλή συμπεριφορά, μία απλή αγκαλιά έχει τη δύναμη να τα επαναφέρει κοντά στους γονείς.

Γιατί η αγάπη για τα παιδιά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Μπορεί να μην μας αρέσει η συμπεριφορά τους αλλά εξακολουθούμε να τα αγαπάμε. Τα παιδιά μας πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και μερικές φορές πρέπει να τους το υπενθυμίζουμε συνεχώς, κυρίως όταν έχουν αρνητική διάθεση.

Γιατί μερικές φορές και εμείς οι ενήλικες έχουμε ανάγκη μία αγκαλιά. Όταν τα παιδιά μας χτυπήσουν, πληγωθούν ή απογοητευτούν εμείς απλά δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε και μερικές φορές εμείς είμαστε αυτοί που χρειαζόμαστε μία αγκαλιά για ηρεμία και ασφάλεια.

Έτσι, την επόμενα φορά που θα νιώσετε απογοήτευση από τα παιδιά σας αντί να χάσετε τον έλεγχο… κάντε τα μία αγκαλιά! Μπορεί να είναι δύσκολο να νικήσετε την απογοήτευση και μπορεί τα παιδιά σας να σας απορρίψουν μερικές φορές, ωστόσο μία απλή αγκαλιά είναι η καλύτερη απάντηση στην κακή συμπεριφορά ενός παιδιού.

Διαβάστε επίσης

Έξι φράσεις που πληγώνουν το παιδί – Υπάρχει και άλλος τρόπος να το πείτε…

Θυμός – Γονείς: 10 τρόποι να μην σας «ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι»

Απογοητευμένα παιδιά εν μέσω καραντίνας: Πώς να τα βοηθήσετε και τι να αποφύγετε