Η ανοσοθεραπεία, η οποία ενισχύει τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του σώματος να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, έχει δώσει υποσχέσεις για τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου. Αλλά, ο καρκίνος μπορεί και κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς οι όγκοι που δεν είναι φλεγμονώδεις -οι λεγόμενοι κρύοι όγκοι- δεν ανταποκρίνονται στις ανοσοθεραπείες.

Οι ερευνητές του Pritzker School of Molecular Engineering στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο έχουν κάνει ένα βήμα προς την επίλυση αυτού του προβλήματος με ένα μοναδικό σύστημα ανοσοθεραπείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στην Nature Biomedical Engineering.

Το υπό μελέτη θεραπευτικό σχήμα εντοπίζει όγκους αναζητώντας και δεσμεύοντας το κολλαγόνο τους, στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη 12 (IL-12) για να προκαλέσει φλεγμονή στον όγκο και να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας έτσι την ανοσοθεραπεία.

Όλα αυτά από αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια, όπου διάφοροι τύποι όγκων μελανώματος και καρκίνου του μαστού είτε υποχώρησαν είτε εξαφανίστηκαν εντελώς ως απόκριση στη θεραπεία, που τους έβαλε σε διαδικασία μετάβασης από ψυχρούς σε θερμούς όγκους.

Συγκεκριμένα σε μοντέλα ποντικιών, με περισσότερα από έναν συγκεκριμένο τύπο επιθετικού καρκίνου του μαστού, είδαν τον καρκίνο να εξαφανίζεται μετά από αυτή τη θεραπεία. Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης τη θεραπεία σε διάφορους τύπους μελανώματος και διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους όγκους υποχώρησαν, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη επιβίωση.