Οι τύποι βακτηρίων στον κόλπο της εγκύου μπορεί να υποδείξει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, διατείνεται νέα μελέτη. Επιπλέον, τα ευρήματα έδειξαν πως γυναίκες που γέννησαν πρόωρα είχαν μεγαλύτερη ποικιλότητα στο μικροβίωμα του κόλπου τους σε σύγκριση με εκείνες που γέννησαν στους εννέα μήνες.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Microbiology, βασίστηκαν στη μελέτη περισσότερων από 3.000 δειγμάτων από 400 γυναίκες.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, Marina Sirota, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bakar της Καλιφόρνια, η ποικιλότητα του κολπικού μικροβιώματος είναι ιδιαιτέρως αυξημένη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Επιπροσθέτως, ταυτοποιήθηκαν ειδικά βακτήρια που σχετίζονται με το χρόνο γέννησης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο νέοι τύποι, οι Olsenella και Clostridium sensu stricto, συνδέονται με τον πρόωρο τοκετό. Επίσης, διαπίστωσαν ότι το βακτήριο Lactobacillus, γνωστό ήδη από παλαιότερες μελέτες, είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες με τοκετό πλήρους ωριμότητας.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους ταυτοποίησης εγκύων γυναικών που κινδυνεύουν με πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι μέθοδοι που αναπτύξαμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον συνδυασμό ακόμα περισσότερων δεδομένων, επιτρέποντας την έγκαιρη πρόβλεψη πρόωρου τοκετού σε γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς και την εύρεση θεραπειών για την πρόληψή του», ανέφερε η Δρ. Sirota.

Τα ιατρικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία της παραπάνω δήλωσης: τα πρόωρα γεννημένα μωρά (πριν τις 37 εβδομάδες κύησης) παρουσιάζουν συχνά πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα, ενώ ο η πρόωρη γέννηση αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στα νεογέννητα.

Το άγχος, η ηλικία και ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος της μητέρας αποτελούν παράγοντες αύξησης του κινδύνου πρόωρου τοκετού, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος και ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Τέλος, η εύρεση αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων κρίνεται αναγκαία, καθώς οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένες.

 

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρα μωρά: Αυτή είναι η ασθένεια που τα απειλεί περισσότερο

Δυο φάρμακα δίνουν ελπίδες για την αντιμετώπιση της προεκλαμψίας

Κόψτε το κάπνισμα και μειώστε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού