Καναδοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 11,000 ανθρώπους στο πλαίσιο ενός προγράμματος διαχείρισης του βάρους με κρατική χρηματοδότηση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Obesity. Διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός απώλειας βάρους – αργός ή γρήγορος – είχε παρόμοια οφέλη υγείας αναφορικά με την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη.

Οι συνήθεις συστάσεις των ειδικών είναι η απώλεια βάρους να μην ξεπερνά το ένα κιλό την εβδομάδα επειδή ο ταχύτερος ρυθμός απώλειας βάρους συσχετίζεται με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης. Από την άλλη μεριά υπήρχαν ενδείξεις ότι μια γρηγορότερη απώλεια βάρους ενδεχομένως να είναι πιο ωφέλιμη για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του κινδύνου εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη.

Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται η πρώτη που εξετάζει τον ρυθμό απώλειας βάρους σε συνάρτηση με τους παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν.

Αρχικά οι ερευνητές βρήκαν ότι η γρήγορη απώλεια βάρους φάνηκε πιο ευεργετική για την συνολική βελτίωση του προφίλ υγείας των συμμετεχόντων. Ωστόσο όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα ευρήματά τους σε σχέση με την απώλεια βάρους σε απόλυτους αριθμούς δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Επομένως αυτό που έχει σημασία είναι ότι «πρέπει να εστιάσουμε σε παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στη μακροχρόνια απώλεια βάρους και στην διατήρηση του αποτελέσματος ακολουθώντας τον συνιστώμενο ρυθμό απώλειας βάρους του μισού με ένα κιλό την εβδομάδα» σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Jennifer Kuk, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου York στο Τορόντο.