Λιγότερη σημασία δίνουν στον πόνο του παιδιού οι ενήλικες αν είναι κορίτσι, συγκριτικά με το αν είναι αγόρι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Pediatric Psychology. Οι ψυχολόγοι των Πανεπιστημίων Yale και Georgia έδειξαν σε 264 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-75 ετών ένα βίντεο από ένα παιδί πέντε ετών του οποίου το φύλο ήταν διφορούμενο.

Στο βίντεο, ένας γιατρός φαίνεται να τσιμπά το παιδί. Μετά την προβολή, στη μία ομάδα εθελοντών ειπώθηκε ότι το παιδί λεγόταν Samuel (δηλαδή ήταν αγόρι), ενώ στους υπόλοιπους ότι το παιδί λεγόταν Samantha (δηλαδή ήταν κορίτσι).

Βασιζόμενοι στην αντίδραση του παιδιού οι ενήλικες ρωτήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο πόνο έχει βιώσει το παιδί στο βίντεο σε μία κλίμακα από το 0 μέχρι το 100. Το πείραμα έδειξε πως οι εθελοντές βαθμολόγησαν τον πόνο του Samuel με 50,42, ενώ τον πόνο της Samantha με 45,90.

«Τα στερεότυπα, όπως για παράδειγμα ότι τα αγόρια είναι πιο στωικά και τα κορίτσια είναι πιο συναισθηματικά μπορεί να επηρεάσουν την αξιολόγηση των ενηλίκων για τον πόνο του παιδιού», κατέληξαν οι επιστήμονες. Ο Δρ. Joshua Monrad, έτερος συγγραφέας της μελέτης εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα ευρήματα της έρευνας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με τον πιθανό ρόλο των μεροληψιών στην αξιολόγηση του πόνου αλλά και στην υγειονομική φροντίδα γενικότερα.

«Αν το φαινόμενο που παρατηρήσαμε εμείς στις μελέτες μας γενικευθεί σε άλλα περιβάλλοντα, θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τη διάγνωση και θεραπεία», εξήγησε ο κ. Monrad και προσθέτει πως «κάθε προκατάληψη στην κρίση για τον πόνο θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντική επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει άνιση υγειονομική περίθαλψη».

Η μελέτη εμπνεύστηκε από την έρευνα μίας εκ των συγγραφέων η οποία ηγήθηκε μίας μελέτης το 2014 στην οποία μία μεγάλη ομάδα γυναικών φοιτητριών νοσηλευτικής και ψυχολογίας αξιολόγησαν τον πόνο ενός παιδιού αφότου παρακολούθησαν ένα βίντεο όπου το τσιμπούσαν στο δάκτυλο. Όπως και στο πρόσφατο πείραμα έτσι και σε αυτό η ομάδα θεώρησε ότι το αγόρι πόνεσε περισσότερο από το κορίτσι παρότι η αντίδρασή τους ήταν ακριβώς η ίδια.