Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland με επικεφαλής τον καθηγητή Hayden Homer, ανακάλυψαν πως μια μη επεμβατική θεραπεία θα μπορούσε να διατηρήσει ή να αποκαταστήσει την ποιότητα και τον αριθμό των ωαρίων, υπερνικώντας ένα βασικό εμπόδιο για τις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν.

Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται με την πάροδο των χρόνων.

Πραγματοποιώντας πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τις πιθανότητες αναστροφής της διαδικασίας γήρανσης στα ωάρια, μέσω της λήψης δια του στόματος μιας χημικής ουσίας NMN (μονοκλωνικό νικοτιναμίδιο) που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα για τη δημιουργία ενός μορίου NAD (δινουκλεοτίδιο αδενίνης νικοτιναμιδίου).

Στα ποντίκια, η μείωση της γονιμότητας ξεκινά στην ηλικία του ενός έτους λόγω της ποιοτικής εξασθένισης των ωαρίων, μια διαδικασία παρόμοια με των γυναικών.

Κατά το πείραμα, τα θηλυκά ποντίκια λάμβαναν μικρές δόσεις της ουσίας NMN στο νερό τους επί τέσσερις εβδομάδες. Μετά το πέρας της διαδικασίας, η ποιότητα των ωαρίων είχε αποκατασταθεί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες καθώς στην δική τους περίπτωση η κύρια επιλογή που έχουν σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι η χρήση ωαρίων από νεότερες γυναίκες, ενώ βάσει των ευρημάτων της εν λόγω έρευνα οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα δικά τους βελτιωμένα ωάρια.

Ωστόσο, τονίζει ότι οι κλινικές δοκιμές κρίνονται απαραίτητες ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα των ευρημάτων, θυμίζοντας ότι προς το παρόν τα αισιόδοξα αυτά συμπεράσματα βασίζονται σε μελέτες σε ζωικά μοντέλα.