Ένα τεστ αίματος -το πρώτο του είδους του- που προβλέπει αν μια γυναίκα άνω των 47 ετών θα έχει την τελευταία έμμηνο ρύση της σε ένα έως δύο χρόνια και θα εισέλθει πλέον σε εμμηνόπαυση, ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές.

Το MenoCheck, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Ansh Labs, μετρά τα επίπεδα μιας αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του εμβρύου και η οποία επίσης αποτελεί βιοδείκτη για το πόσα ωάρια έχουν απομείνει σε μια γυναίκα, συνεπώς το επίπεδο της μειώνεται, όσο η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο ανακριβείς μέθοδοι για να προβλέψει κανείς πότε περίπου θα σταματήσει η έμμηνος ρύση, όπως η ακανόνιστη έλευση της, τα προβλήματα ύπνου, οι συχνές μεταβολές της διάθεσης, η νυχτερινή εφίδρωση, η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας κ.α.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Nanette Santoro, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, διαπίστωσαν ότι η ΑΜΗ, η οποία παράγεται από κύτταρα που περιβάλλουν τα ωάρια, είναι καλός δείκτης για τον αριθμό των τελευταίων.

«Η εύρεση ενός τρόπου να προσδιοριστεί ο χρόνος έως την τελευταία περίοδο αποτελεί εδώ και καιρό το “ιερό δισκοπότηρο” της έρευνας πάνω στην εμμηνόπαυση. Μέχρι σήμερα έχει καταστεί δυνατό να προβλεφθεί ο μελλοντικός χρόνος έως την εμμηνόπαυση σε ένα χρονικό “παράθυρο” τεσσάρων ετών, κάτι που δεν είναι κλινικά χρήσιμο. Οι γυναίκες θα μπορούν να πάρουν καλύτερες ιατρικές αποφάσεις με την πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση που τους παρέχει το νέο τεστ μετρήσεων της ορμόνης ΑΜΗ», δήλωσε η Δρ. Santoro.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.537 γυναίκες 42 έως 63 ετών και κατάφεραν να περιορίσουν το χρονικό διάστημα πρόβλεψης της εμμηνόπαυσης μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες. Το τεστ δείχνει πιθανότητα 67% μια γυναίκα να μπει στην εμμηνόπαυση μέσα στο επόμενο έτος και 82% μέσα στα επόμενα δύο έτη.

«Οι επιστήμονες εδώ και καιρό θεωρούσαν ότι η ΑΜΗ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ανώτερο δείκτη για τον χρόνο έως την εμμηνόπαυση, αλλά δεν είχαν υπάρξει έως τώρα τεστ αρκετά ευαίσθητα για να ανιχνεύσουν τα πολύ-πολύ χαμηλά επίπεδα της ΑΜΗ κατά τα τελευταία ένα έως δύο χρόνια πριν την εμμηνόπαυση», δήλωσε ο Δρ. Joel S Finkelstein του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι περίπου τα 51 έτη, αλλά μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε μετά τα 40 έως μετά τα 60. Συνήθως όσο η περίοδος γίνεται ολοένα πιο αραιή, η εμμηνόπαυση πλησιάζει.