Ο «Λιγνός» έχει ένα γενετικό πλεονέκτημα έναντι του «Χονδρού», παρόλο που και οι δύο μπορεί να τρώνε τα ίδια πράγματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Μερικοί άνθρωποι τρώνε ό,τι βρεθεί μπροστά τους, παρόλα αυτά καταφέρνουν να διατηρούνται λεπτοί σε όλη τη ζωή τους. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Sadaf Farooqi, επιβεβαίωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο «ευνοϊκό» DNA τους που αποτρέπει την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής PLoS Genetics, ανέλυσαν στοιχεία για 1.622  λεπτούς και υγιείς ανθρώπους (με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 18),  1.985  παχύσαρκους, καθώς και 10.433 άτομα φυσιολογικού βάρους.

Οι επιστήμονες έφεραν στο φως μια σειρά από γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με το μικρό ή το μεγάλο βάρος, τους οποίους συνδύασαν για να δημιουργήσουν ένα σύνθετο δείκτη γενετικού κινδύνου σχετικό με το βάρος. Διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι έχουν υψηλότερο γενετικό «σκορ» κινδύνου από ό,τι οι άνθρωποι με κανονικό βάρος. Οι λεπτοί έχουν ακόμη μικρότερο δείκτη γενετικού κινδύνου.

Το γενετικό υπόβαθρο, σύμφωνα με τους ερευνητές, παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο βάρος από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα, κάτι που εξηγεί γιατί ενώ τόσοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή και τρώνε φαγητά με πολλές θερμίδες, δεν παχαίνουν όλοι το ίδιο. Μάλιστα, η νέα μελέτη STILTS (Study Into Lean and Thin Subjects) παρέχει ενδείξεις ότι τα «γονίδια του Λιγνού» κληροδοτούνται και στους τυχερούς απογόνους. Περίπου τρεις στους τέσσερις πολύ λεπτοί άνθρωποι προέρχονται από γονείς επίσης λεπτούς.

«Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι υγιείς λεπτοί άνθρωποι είναι γενικά λεπτοί, επειδή έχουν μικρότερη γενετική επιβάρυνση που αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας. Είναι εύκολο να κρίνουμε τους ανθρώπους για το βάρος τους, όμως η επιστήμη αποκαλύπτει ότι τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και ότι έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο πάνω στο βάρος μας από ό,τι νομίζουμε», δήλωσε ο Δρ. Farooqi.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ