Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BJOG: An International Journal of Obstetrics συμπεραίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και ψάρια σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και προεκλαμψίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που ανέλυσε στοιχεία από 55.138 γυναίκες δείχνουν, επίσης, ότι η διατροφή δυτικού τύπου, που περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση σε πατάτες, κόκκινο κρέας και λευκό ψωμί, αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης των προαναφερόμενων παθήσεων.

Τα ευρήματα της ομάδας από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και σκοπεύουν να κάνουν παιδί ή ήδη εγκυμονούν, καλό θα είναι να ακολουθούν μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και προεκλαμψίας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει μία στις δέκα εγκύους. Μάλιστα, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υπερτασικών διαταραχών που μπορούν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, με τις πιο συχνές να είναι η προϋπάρχουσα υπέρταση, η υπέρταση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υπέρταση κύησης) και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία, μια επικίνδυνη επιπλοκή για την έγκυο και το έμβρυο, που επηρεάζει από δύο έως οκτώ στις 100 γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.

Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν το ρόλο που παίζει η διατροφή της μητέρας στον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία, η ομάδα των ερευνητών πραγματοποίησε την εκτεταμένη αυτή μελέτη για τις διατροφικές συνήθειες των εγκύων και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτές.

Μειώνοντας τις πιθανότητες
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και ψάρια μειώνει κατά 14% τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης κύησης (5.491 στις 39.362 γυναίκες) και κατά 21% τις πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας (1.168 στις 54.778 γυναίκες). Αντίθετα, η διατροφή δυτικού τύπου αυξάνει τις πιθανότητες υπέρτασης κύησης κατά 18% και τις πιθανότητες προεκλαμψίας κατά 40%.

Συνολικά, το 4% των γυναικών έπασχε από υπέρταση κύησης, το 2% από προεκλαμψία και το 0,4% είχε σοβαρή προεκλαμψία (αρτηριακή πίεση άνω των 160/110mmHg). Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή προεκλαμψία είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η σημασία της ισορροπημένης διατροφή
Παρόλο που η μελέτη δείχνει μόνο μια στοιχειώδη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αποτελέσματά της απαντούν στις ήδη υπάρχουσες ενδείξεις που στηρίζουν την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Η Δρ. Emmanuella Ikem, συγγραφέας της μελέτης, τόνισε: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε λαχανικά και ψάρια και της μείωσης των επεξεργασμένων τροφίμων, όπου αυτό καθίσταται δυνατό. Είναι κάτι που συντελεί στη μείωση του κινδύνου που αντιμετωπίζει μια γυναίκα να εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Ενθαρρυντικά τα ευρήματα
Ο Δρ. Pat O’Brien από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε σχετικά: «Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η προεκλαμψία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και τους βρέφους. Πρόκειται για καταστάσεις που απαιτούν διαχείριση με φαρμακευτική αγωγή και στενή παρακολούθηση από τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στη γέννα. Τα τελευταία αυτά ευρήματα, πάντως, είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές κινήσεις που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο τέτοιων καταστάσεων, με προεξέχουσα την υγιεινή διατροφή. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες να ελέγχουν το βάρος τους και να το διατηρούν σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, έτσι ώστε να διασφαλίσουν μια ομαλή εγκυμοσύνη και την καλύτερη δυνατή αρχή για τη ζωή του παιδιού».