Νέα πρωτοπόρα έρευνα από το Καρδιολογικό Κέντρο της Κλινικής Cedars-Sinai, έδειξε πως τα αιμοφόρα αγγεία των γυναικών -συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων και μικρών αρτηριών- γερνάνε γρηγορότερα από των ανδρών.

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology, μπορούν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τις διαφορετικές καρδιαγγειακές παθήσεις που εκδηλώνονται στις γυναίκες και τους άνδρες, καθώς και για τον διαφορετικό χρόνο που θα εμφανιστούν.

Σύμφωνα με τη Susan Cheng, MD, MPH, MMSc και επικεφαλής της έρευνας, τα πορίσματα δεν επιβεβαιώνουν απλώς τη διαφορετική βιολογία και φυσιολογία της γυναίκας, αλλά παρουσιάζουν και τους λόγους που μια γυναίκα μπορεί να φανεί πιο ευάλωτη σε συγκεκριμένες καρδιοπάθειες σε διαφορετική περίοδο της ζωής της απ’ ό,τι ένας άνδρας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η επιστημονική ομάδα συνέλεξε και μελέτησε 145.000 μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης -βασικής ένδειξης καρδιοπάθειας- ξεχωριστά για κάθε φύλο, οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί σε διάστημα 43 χρόνων από συμμετέχοντες ηλικίας 5 έως 98 ετών.

Επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως σηματοδοτεί ένα επεισόδιο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές εστίασαν την προσπάθειά τους στην εύρεση των ενδείξεων και παραγόντων που σήμαναν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα χωριστά για κάθε φύλο.

Με τη μέθοδο αυτή, οι ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πως η λειτουργία των αγγείων είναι πολύ διαφορετική ανάμεσα στα φύλα, και πως οι γυναίκες έδειχναν σημάδια αυξημένης αρτηριακής πίεσης σε νεαρότερη ηλικία απ’ ό,τι οι άνδρες.

Μεταφράζοντας σε απλό παράδειγμα τα ευρήματα, θα λέγαμε πως θέτοντας ένα κοινό για τα δύο φύλα όριο για την υπέρταση, μια γυναίκα 30 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση κινδυνεύει περισσότερο να υποστεί καρδιοπάθεια σε σχέση με έναν ομήλικο άνδρα με υπέρταση.

Η έρευνα εφιστά την προσοχή στους ειδικούς, τονίζοντας την ανάγκη εύρεσης διαφορετικών μεθόδων αντιμετώπισης και θεραπειών σε άνδρες και γυναίκες για τις καρδιαγγειακές νόσους.