Μέχρι πρόσφατα το μόνο μέρος που ήταν πιθανό κάποιος να δει ένα σετ ακουστικών εικονικής πραγματικότητας θα ήταν στο… κεφάλι ενός παίκτη VR παιχνιδιού.

Σύντομα όμως δεν αποκλείεται να φοράμε ένα τέτοιο σετ VR στο νοσοκομείο, όχι όμως για να παίξουμε ένα παιχνίδι, αλλά απλά για να βλέπουμε τηλεόραση.

Σε βρετανούς ασθενείς που υποβάλλονταν σε μικροεπεμβάσεις δόθηκαν αυτά τα ακουστικά – που απομονώνουν κάθε άλλο ήχο ή ερέθισμα εκτός από αυτό που παρακολουθούν στις οθόνες – ώστε να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ταινία ή σειρά την ώρα της επέμβασης.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής γιατρούς της έρευνας από τα Βασιλικά Νοσοκομεία Bournemouth και Christchurch η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χορηγούμενης αναλγητικής αγωγής, να επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών, ακόμη και να μειώσει την ανάγκη τοπικής αναισθησίας.

Η θεωρία πίσω από τη χρήση των ακουστικών είναι ότι αποσπά την προσοχή των ασθενών κατά τη διάρκεια επώδυνων επεμβάσεων που γίνονται με τοπική αναισθησία, καθώς επίσης και ότι επιβραδύνει την απορρόφηση των ηρεμιστικών φαρμάκων που κρατούν ήρεμους τους ασθενείς κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου χειρουργείου, χωρίς να χρειαστούν ολική νάρκωση.

Σε ορισμένες απλές επεμβάσεις όπου κανονικά γίνεται τοπική αναισθησία συχνά χορηγείται και ολική αναισθησία μόνο και μόνο για να ηρεμήσει ο ασθενής, εξηγούν οι ειδικοί. «Δεν υπάρχει λόγος για αυτούς να υποβληθούν σε ολική νάρκωση, χρησιμοποιείται μόνο για να ηρεμήσει την ανησυχία τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης» σχολιάζει η Δρ. Clare Bent, επεμβατική ακτινολόγος στα Βασιλικά Νοσοκομεία Bournemouth και Christchurch.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal Of Clinical Nursing καταλήγει στη διαπίστωση ότι αυτού του τύπου τα ακουστικά μπορούν πραγματικά να ανακουφίσουν τον πόνο.

Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη στο Εθνικό Νοσοκομείο Yang-Ming στην Ταιβάν σε 136 παιδιά κάτω των 12 ετών στα οποία έγινα ενδοφλέβιες ενέσεις. Τα μισά παιδιά φόρεσαν τα ακουστικά ενώ ένας νοσηλευτής εισήγαγε την βελόνα. Η βαθμολογία τους στη σχετική κλίμακα πόνου ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τους άλλους 68 ασθενείς.

Επίσης τον Σεπτέμβριο μια ακόμη έρευνα από το Νότιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κίνας που δημοσιεύθηκε στο International Journal Of Medical Research διαπίστωσε ότι οι ασθενείς στους οποίους γινόταν αλλαγή ρούχων και σκεπασμάτων μετά από χειρουργείο, κατέγραφαν χαμηλότερα σκορ στην κλίμακα του πόνου όταν χρησιμοποιούσαν ακουστικά τηλεόρασης.

«Η ανησυχία των ασθενών μεγιστοποιεί την ευαισθησία τους στον πόνο» σχολιάζει η Δρ. Bent. «Έχουμε χρησιμοποιήσει  αυτή την τεχνική σε 30 ασθενείς μέχρι τώρα. Και οι 30 αντιμετωπίστηκαν χωρίς ολική αναισθησία – μόνο τοπική αναισθησία και ένα σετ ακουστικών» συμπληρώνει.

Η ομάδα του Νοσοκομείου Bournemouth ελπίζουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να δημοσιεύσουν τα ευρήματα της δικής τους έρευνας.