Το χρωμόσωμα Υ που καθορίζει το ανδρικό φύλο «εξαφανίζεται» από το DNA των ανδρών καθώς μεγαλώνουν θέτοντάς τους σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature.

Το χρωμόσωμα Υ μαζί με το Χ δίνουν το ανδρικό φύλλο και τα ΧΧ το γυναικείο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ μελέτησαν στοιχεία για 205.011 άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν ότι ένας στους δέκα (43,6%) είχαν απολέσει μια αξιοσημείωτη αναλογία του Υ μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς η περίεργη αυτή αλλαγή μπορεί να είναι ένδειξη ότι το ανδρικό DNA είναι ασταθές και το σώμα επιτρέπει τη συσσώρευση τυχαίων γενετικών μεταλλάξεων.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι το 20% των ανδρών όλων των ηλικιών είχαν χάσει μέρος του χρωμοσώματος Υ και μέχρι να φτάσουν πια στα 70 έτη, το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί τα χρωμοσώματα εξαφανίζονται οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι σημάδι προβλήματος στον οργανισμό που επιτρέπει τη συσσώρευση μεταλλάξεων. Βέβαια, οι τυχαίες μεταλλάξεις είναι φυσιολογικές και γι’ αυτό οι ηλικιωμένοι καταλήγουν με αρκετά μεταλλαγμένα κύτταρα στο σώμα τους. Οπότε και η εξαφάνιση του χρωμοσώματος Υ μπορεί να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

«Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερα λάθη συμβαίνουν κατά τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό», εξηγεί ο Δρ. John Perry, γενετικής από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έρευνες έχουν διαπιστώσει απώλεια του χρωμοσώματος Χ σε γυναίκες λόγω μεταλλάξεων. Ωστόσο, στην παρούσα μελέτη διαπιστώνεται ότι ορισμένοι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην απώλεια του χρωμοσώματος Υ και είναι οι ίδιοι που έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν γλοίωμα στον εγκέφαλο και καρκίνο στους νεφρούς.

Όπως λοιπόν οι γενετικές διαφορές, έτσι και το σώμα επιτρέπει στις μεταλλάξεις να εξαφανίσουν το χρωμόσωμα Υ αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκινογένεσης.

Τόσο η απώλεια χρωμοσωμάτων όσο και ο καρκίνος έχουν τις ρίζες τους σε λάθη του DNA, άρα σχετίζονται μεταξύ τους.

«Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ είναι έκφανση μιας ευρύτερης αστάθειας του γονιδιώματος», συμπληρώνει ο Δρ. Perry.

Ενώ ο David Steensma, από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber προσθέτει ότι «η απώλεια του χρωμοσώματος Υ μπορεί να δίνει στα κύτταρα ένα αθέατο πλεονέκτημα. Να τους επιτρέπει να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται σε μικροκλίμακα της διαδικασίας της εξέλιξης, γεγονός που εξηγεί και γιατί η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι τόσο συχνή».