Γιατροί έκαναν χρήση υπερήχων για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του προστάτη, στο πλαίσιο νέας έρευνας που υπόσχεται θεραπεία χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον δεύτερο πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου στους άνδρες, αμέσως μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Έως σήμερα, αυτό που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή του χειρουργικά ή με ακτινοβολία, είναι το ενδεχόμενο πρόκλησης ακράτειας ή ανικανότητας στους ασθενείς.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα πρωτοποριακή τεχνική υπερβαίνει τους παραπάνω κινδύνους, κάνοντας χρήση μιας συσκευής με ραβδοειδές σχήμα που εισάγεται μέσα στην ουρήθρα, ενώ η ακριβής εκπομπή υπερήχων εξασφαλίζεται χάρη στον μαγνητικό συντονισμό της.

Τα υπερηχητικά κύματα υπερθερμαίνουν και καταστρέφουν τον όγκο, χωρίς να βλάψουν τις γύρω περιοχές.

Η νέα αυτή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 115 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Μετά τη θεραπεία με υπερήχους, ο κλινικά σημαντικός καρκίνος εξαλείφθηκε στο 80% του δείγματος ενώ το 65%, ένα χρόνο μετά, δεν ξαναεμφάνισε καρκίνο.

Οι περισσότεροι από τους άνδρες είδαν επίσης μειωμένους καρκινικούς δείκτες, καθώς επίσης δεν αναφέρθηκαν επιπλοκές στο έντερο.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Steven Raman, Καθηγητής Ακτινολογίας και Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, δήλωσε: «Πρόκειται για μια εξωνοσοκομειακή διαδικασία με τον ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης».