Παρόλο που οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών έχουν διαπιστώσει ότι οι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά, γνωστές ως φλαβονοειδή, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να προσδιορίσουν τον τρόπο που συμβαίνει αυτό.

Τώρα, λοιπόν, ο αναπληρωτής καθηγητής Jayarama Gunaje του Πανεπιστημίου της South Dakota (SDSU) και η ομάδα του ανακάλυψαν έναν από τους μηχανισμούς μέσω των οποίων τα φλαβονοειδή προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι το 2,3,6-τριϋδροξυβενζοϊκό οξύ (2,4,6-THBA), μία από τις ενώσεις που παράγονται όταν το σώμα μεταβολίζει ή διασπά τα φλαβονοειδή, μπορεί υπό συνθήκες να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές του SDSU είναι οι πρώτοι που διερευνούν τις ανασταλτικές για τον καρκίνο πιθανότητες του 2,4,6-THBA ως μεταβολίτη που παράγεται μέσω της αποδόμησης φλαβονοειδών, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Cancers.

«Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, σχεδόν κανένα όμως για την πρόληψή του. Επομένως, η ανάδειξη του 2,4,6-THBA σε προστατευτικό παράγοντα ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει τεράστια δυνητικά οφέλη για την υγεία», σημειώνει ο Δρ. Gunagje.

Αυτή τη στιγμή οι ερευνητές εντοπίζουν τα βακτήρια που ευθύνονται για την αποδόμηση φλαβονοειδών, πράγμα που ίσως οδηγήσει στην ανάπτυξη προβιοτικών που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επίθεση στα καρκινικά κύτταρα
Το 2,4,6-THBA δεσμεύεται από τρία ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των καρκινικών κυττάρων, πράγμα που ενδεχομένως να συνεισφέρει στην πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές χορήγησαν το 2,4,6-THBA στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, δεν παρατήρησαν καμία επίδραση.

Επιστρέφοντας στη σχετική βιβλιογραφία, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 2,4,6-THBA χρειάζεται μια πρωτεΐνη μεταφοράς στη μεμβράνη του πλάσματος για να εισέλθει στο κύτταρο. «Όμως τα καρκινικά κύτταρα καθιστούν την SLC5A8 πρωτεΐνη μεταφοράς δυσλειτουργική μέσω της γενετικής μετάλλαξης, έναν προστατευτικό παράγοντα για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων», τονίζει ο Δρ. Gunaje.

Σε περαιτέρω έλεγχο, οι ερευνητές εξέτασαν ένα τεχνητά κατασκευασμένο καρκινικό κύτταρο μαστού που εκφράζει την πρωτεΐνη μεταφοράς. Η διδακτορική φοιτήτρια Chaitanya Valiveti πραγματοποίησε κυτταρικές μελέτες που επιβεβαίωσαν ότι το 2,4,6-THBA εισερχόταν στα κύτταρα που εκφράζουν την πρωτεΐνη μεταφοράς αλλά όχι και στα υπόλοιπα χωρίς την πρωτεΐνη.

«Αυτό αποδεικνύει ότι η πρωτεΐνη μεταφοράς είναι απαραίτητη, καθώς το 2,4,6-THBA έχει την ικανότητα να αναστέλλει την καρκινική ανάπτυξη αν το κύτταρο εκφράζει τον αληθινό διαβιβαστή. Ο μηχανισμός είναι πιθανό να στοχεύει τα ένζυμα που εμπλέκονται στην κυτταρική διάσπαση, αναστέλλονταν έτσι την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων», εξηγεί η Δρ. Valiveti.

Όπως συμπεραίνουν οι επιστήμονες, ο φλαβονοειδής μεταβολίτης μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου με δύο τρόπους. Πρώτον, με την επιβράδυνση του ρυθμού πολλαπλασιασμού, το 2,4,6-THBA προσφέρει Τ κύτταρα και κύτταρα φυσικούς φονείς που παρέχουν στο σώμα μεγαλύτερη δυνατότητα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Δεύτερον, όταν ένα φυσιολογικό κύτταρο περιέχει κατεστραμμένο DNA, είναι πιθανό να συμβούν μεταλλάξεις. Η επιβράδυνση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού προσφέρει χρόνο στα κύτταρα να επιδιορθώσουν το DNA τους, αποτρέποντας έτσι τη συσσώρευση μεταλλάξεων.