Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνει αποδεικνύει ότι αληθεύει η έκφραση ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» διαπιστώνοντας ότι το δείγμα ιδιοκτητών σκύλων που εξετάστηκαν παρουσίασαν σημαντική μείωση της μοναξιάς που ένιωθαν μέσα σε τρεις μήνες από τότε που απέκτησαν τον τετράποδο φίλο τους.

Η δοκιμή PAWS είναι η πρώτη μακροχρόνια ελεγχόμενη μελέτη που εξέτασε την σχέση ανάμεσα στην ιδιοκτησία ενός ζώου και την ψυχική υγεία σε μέλη μιας κοινότητας. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην BMC Public Health βασίστηκε στην παρακολούθηση 71 συμμετεχόντων για ένα διάστημα οκτώ μηνών.

Συνέκρινε την ψυχική ευεξία των νέων ιδιοκτητών σκύλων με εκείνους που σκόπευαν να αγοράσουν σκύλο και εκείνους που δεν είχαν κανένα σκοπό να αποκτήσουν σκύλο.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνει διαπίστωσαν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς μέσα σε τρεις μήνες από την απόκτηση σκύλου με την επίδραση αυτή να επιμένει και στο τέλος της μελέτης.

Βρήκαν επίσης ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων βίωναν μείωση των αρνητικών συναισθημάτων μετά την απόκτηση σκύλου – κοντολογίς ήταν λιγότερο ανήσυχοι ή φοβισμένοι. Από την άλλη μεριά δεν διαπιστώθηκε κάποια επίδραση σε συμπτώματα σχετιζόμενα με την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή.

Η ερευνήτρια Lauren Powell σχολίασε ότι αυτή η μικρή μελέτη δίνει μια πρώτη εικόνα για τα πιθανά οφέλη υγείας όσων έχουν ένα σκύλο.

Όπως επισημαίνει η ίδια προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα κατοικίδια μπορεί να έχουν οφέλη σε χώρους όπως γηροκομεία ως σκύλοι θεραπείας, ωστόσο δεν είχε διερευνηθεί η επίδραση της ιδιοκτησίας σκύλων από καθημερινούς ανθρώπους.

«Παρότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια με ποιο τρόπο η ιδιοκτησία σκύλου επηρεάζει τη διάθεση και την μοναξιά, πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χάρη στο σκύλο τους γνώρισαν και άλλους ανθρώπους στη γειτονιά τους» σχολιάζει η Δρ. Powell.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμες αλληλεπιδράσεις με σκύλους βελτιώνουν τη διάθεση όποτε ενδέχεται η συστηματική επανάληψη αυτών των αλληλεπιδράσεων χάρη στην ιδιοκτησία σκύλων, να οδηγεί σε μακροπρόθεσμα οφέλη» συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

Ο επικεφαλής ερευνητής ελληνοκύπριος καθηγητής Μανόλης Σταματάκης από το Τμήμα Ιατρικής και Υγείας είπε ότι στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την αίσθηση της κοινότητας και διαρκώς αυξάνεται η κοινωνική απομόνωση.

«Εάν οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κυκλοφορήσουν στην γειτονιά τους περισσότερο και να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, τότε η κατάσταση είναι επωφελής για όλους» σχολίασε ο καθηγητής Σταματάκης. «Μάλιστα τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που απειλούνται περισσότερο από την απομόνωση και τη μοναξιά που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, καρκίνου καθώς και κατάθλιψης».