Οι πάσχοντες από άσθμα καλούνται να μειώσουν το ατομικό τους αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα και να συμβάλλουν έτσι στη σωτηρία του περιβάλλοντος κάνοντας χρήση πιο φιλικών στο περιβάλλον φαρμάκων.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν Βρετανοί ερευνητές, παρομοιάζοντας μάλιστα την αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής με την μετάβαση προς μια πιο «πράσινη» διατροφή, όπως η φυτοφαγία ή την φανατική ανακύκλωση.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στο BMJ Open, οι ασθενείς με άσθμα χρησιμοποιούν τις ειδικές συσκευές για την εισπνοή των φαρμάκων και αυτές με τη σειρά τους απελευθερώνουν αέρια που συντείνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την περιβαλλοντική επίπτωση διαφορετικών συσκευών εισπνοής αντι-ασθματικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται στους ασθενείς στην Αγγλία μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Μόνο το 2017 είχαν συνταγογραφηθεί περίπου 50 εκατομμύρια τέτοιες μικροσυσκευές. Επτά στις δέκα ήταν δοσομετρητές εισπνοής φαρμάκων, δηλαδή το είδος των συσκευών που περιέχουν και αέρια που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ειδικά το υδροφθοροαλκάνιο χρησιμοποιείται ως προωθητικό αέριο για την «εκτόξευση» του φαρμάκου από την συσκευή εισπνοής.

Κι ενώ οι δοσομετρικές συσκευές εισπνοής των αντι-ασθματικών φαρμάκων αναλογούν στο 4% των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου του NHS, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν αντικατασταθεί μία στις δέκα, με πιο φιλικές για το περιβάλλον (εισπνευστήρες ξηράς σκόνης) θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 58 χιλιοτόνους. Αυτό ισούται με το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα 180.000 διαδρομών από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο με αυτοκίνητο.

Και σε ατομικό επίπεδο, κάθε συσκευή εισπνοής που αντικαθίσταται από έναν εισπνευστήρα ξηράς σκόνης θα μπορούσε να εξοικονομήσει το ισοδύναμο μεταξύ 150 και 400 κιλών διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο – παρόμοια με τη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου άνθρακα από την αφαίρεση του κρέατος από τη διατροφή σας.

«Τα αέρια που εμπεριέχουν οι συγκεκριμένες συσκευές αντι-ασθματικών φαρμάκων συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση του ατομικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, αν χρησιμοποιεί ο ασθενής μία με δύο τέτοιες συσκευές κάθε μήνα, τότε μιλάμε για εκατοντάδες κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Έτσι λοιπόν οι ασθενείς με άσθμα θα πρέπει να σκεφτούν να κινηθούν προς πιο ‘πράσινες’ φαρμακευτικές λύσεις, όπως κάνουν όσοι για παράδειγμα επιλέγουν τη φυτοφαγία», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Alex Wilkinson.