Σταθερός έχει παραμείνει την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των τραυματισμών στο κεφάλι και το πρόσωπο των ποδηλατών. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Rutgers που δημοσιεύθηκε στο Journal of Oral and Maxillofacial Surgery και έδειξε πως παρά την αύξηση των ποδηλατών στους δρόμους στην περίοδο 2008-2017, εντούτοις ο αριθμός των τραυματισμών στο κεφάλι και το πρόσωπο δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

«Πιστεύουμε πως αυτό ενδέχεται να οφείλεται στην αύξηση των δράσεων για τη δημόσια και οδική ασφάλεια με τους οδηγούς και τους ποδηλάτες να είναι πιο προσεκτικοί κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα οφέλη τόσο για τους οδηγούς όσο και για όλους τους υπόλοιπους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Corina Lovinescu.

Ωστόσο, η αύξηση των ποδηλατών οδήγησε σε αύξηση άλλων σοβαρών τραυματισμών, ειδικά σε ανθρώπους ηλικίας 55-64.

Τα περιστατικά των τραυματισμών σε κεφάλι και πρόσωπο ποικίλλουν ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες. Παρότι οι ασθενείς ηλικίας 18-24 τραυματίζονταν πιο συχνά, οι ασθενείς ηλικίας 55-64 είχαν την πιο σημαντική αύξηση στους τραυματισμούς με αύξηση 54% κατά την περίοδο της μελέτης.

Η συχνότερη διάγνωση ήταν τραυματική κάκωση του εγκεφάλου που αφορούσε σχεδόν το 50% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Οι άνθρωποι ηλικίας 45-54 ήταν πιο πιθανό να νοσηλευθούν με κάταγμα στο πρόσωπο, με συχνότερα τα κατάγματα στα ρινικά οστά.

Οι ερευνητές λένε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας όταν ποδηλατούν για να μειωθούν οι τραυματισμοί τους. Η αποφυγή του αλκοόλ πριν την ποδηλασία, το να φοράνε ρούχα με φωτεινά χρώματα, το να χρησιμοποιούν φώτα ή ανακλαστήρες τη νύχτα και η χρήση κράνους είναι απλά και πολύ χρήσιμα μέτρα ασφαλείας που μπορούν να λάβουν για να αποφύγουν τη νοσηλεία και να μειώσουν τους τραυματισμούς.