Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Κι όμως! Ο μέσος εργαζόμενος αισθάνεται ότι καταρρέει το ένα τρίτο της ημέρας στο γραφείο.

Το εργασιακό άγχος έχει γίνει πλέον αφόρητο, όπως προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Έρευνα σε δείγμα δύο χιλιάδων Βρετανών εργαζομένων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ο σύγχρονος εργαζόμενος είναι πιο αγχωμένος από ποτέ κι ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων αισθάνεται ότι είναι σε οριακό σημείο.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την «OnePoll» για λογαριασμό του ιδρύματος «CABA», δείχνει ότι, ο μέσος εργαζόμενος αισθάνεται στρες σχεδόν για το ένα τρίτο της ημέρας στο γραφείο κι ότι τέσσερις στους δέκα ενήλικες νιώθουν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο . Επιπλέον, ο μέσος εργαζόμενος χάνει πέντε ώρες ύπνου κάθε εβδομάδα εξαιτίας της πίεσης στη δουλειά.

Στη διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας, ο μέσος εργαζόμενος θα παραπονεθεί για το αφεντικό του επί 31 λεπτά και θα γκρινιάξει για τη δουλειά του γενικά επί δύο ώρες και 45 λεπτά.

Επτά στους 10 ενήλικες θα μιλήσουν για τα εργασιακά προβλήματα σε συνάδελφο, σύντροφο, φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους. Μάλιστα έξι στους δέκα ερωτηθέντες αναφέρουν ότι αισθάνθηκαν καλύτερα μετά την εξομολόγηση.

Οι δέκα συνηθέστεροι λόγοι που γκρινιάζουμε για τη δουλειά μας:

– Υπερβολικό φορτίο εργασίας
– Έλλειψη αναγνώρισης
– Αμοιβή
– Συνεργάτες
– Η φύση της δουλειάς
– Η κουλτούρα της εταιρείας
– Πολλές ώρες εργασίας
– Υπερβολική εργασία σε σύγκριση με άλλους υπαλλήλους
– Δύσκολοι πελάτες
– Δυσαρέσκεια για τη σταδιοδρομία

«Όλοι βιώνουμε πίεση σε καθημερινή βάση. Ως ένα βαθμό το άγχος μπορεί να μας κάνει πιο παραγωγικούς, όμως η υπερβολική πίεση έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων», σχολιάζει ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ Τζένκινς.

Ωστόσο, μεταξύ των ερωτηθέντων που έλαβαν μέτρα για να διορθώσουν μια αγχωτική κατάσταση, το 38% πήγε στο διευθυντή του και το 51% έκανε μια βόλτα για να ηρεμήσει.