Τα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού των χεριών δεν παρέχουν προστασία από τον ιό της γρίπης, αλλά το πολύ απλό μέτρο του πλυσίματος των χεριών σας προστατεύει υποστηρίζει νέα ιαπωνική έρευνα.

Η χρήση των αντισηπτικών αλκοολούχων μαντηλιών για την εξουδετέρωση των ιών που ερχόμαστε σε επαφή, όπως ο ιός της γρίπης μάλλον δεν είναι και τόσο αποτελεσματική υποστηρίζει νέα ιαπωνική έρευνα. Οι επιστήμονες από το Περιφερειακό Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι ο ιός επιβίωνε ακόμη και μετά από δυο λεπτά χρήσης των αντισηπτικών μαντηλιών.

Δυο λεπτά μετά τον καθαρισμό των χεριών με τα μαντηλάκια ο ιός της γρίπης δεν είχε εξουδετερωθεί, ενώ οι εθελοντές έπρεπε να τρίψουν διεξοδικά τα χέρια τους για τέσσερα λεπτά με τα μαντηλάκια για να απενεργοποιήσουν τον ιό που εντοπιζόταν σε μικρά σταγονίδια.

Από την άλλη μεριά το καλό πλύσιμο των χεριών φάνηκε πιο αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Οι εθελοντές που επέτρεψαν στους ερευνητές να τοποθετήσουν στα χέρια τους βλέννα μολυσμένη με τον ιό της γρίπης, έπρεπε να τα τρίψουν για τέσσερα λεπτά ώστε να εξαλείψουν τον ιό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το καλό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και αντιμικροβιακό σαπούνι μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό σε 30”.

Στη χώρα μας η επιδημία της γρίπης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ τα αντιγριπικά εμβόλια από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα γίνουν περί τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε τα βασικά μέτρα προστασίας από τον ιό που μας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο.

Για να διαπιστώσουν κατά πόσο τα αντιμικροβιακά ή τα εμποτισμένα σε οινόπνευμα μαντηλάκια μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό της γρίπης οι Ιάπωνες ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα βλέννας από μολυσμένους ασθενείς.

Στη συνέχεια ανέλυσαν τη  δραστηριότητα του ιού σε αυτά τα δείγματα στο εργαστήριο, ενώ τα μαντιλάκια ήταν ακόμη υγρά. Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τέτοια δείγματα αφού έχουν ήδη στεγνώσει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο εργαστήριο η αλκοόλη ήταν λιγότερο δραστική ενάντια στον ιό σε υγρά δείγματα σε σύγκριση με τα στεγνά δείγμα σίελου.

Ωστόσο οι ερευνητές ήθελαν να δουν κατά πόσο τα αντισηπτικά μαντηλάκια εξουδετερώνουν τον ιό της γρίπης σε πραγματικές συνθήκες. Γι’ αυτό και έπεισαν δέκα εθελοντές να εμβαπτίσουν τα χέρια τους σε σίελο μολυσμένο με τον ιό της γρίπης – παρότι αυτή η μέθοδος δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, εντούτοις δεν απέχει από τον πραγματικό τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται τα μολυσμένα με τον ιό της γρίπης σταγονίδια σε περίπτωση λόγου χάρη που κάποιος ασθενής φτερνιστεί δίπλα μας ή εν αγνοία μας κάνουμε χειραψία σε κάποιον ασθενή που έχει ακουμπήσει το πρόσωπό του.

Φυσικά όταν δεν υπάρχει κοντά τρεχούμενο νερό τα υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια είναι η μόνη επιλογή για τον καθαρισμό των χεριών.

Οι ερευνητές όμως βρήκαν ότι ακόμη και όταν οι εθελοντές έτριβαν τα χέρια τους για δυο λεπτά με τα αντισηπτικά μαντηλάκια δεν εξουδετέρωναν πλήρως τον ιό. Χρειάστηκαν τέσσερα λεπτά επίμονου τριψίματος για να εξουδετερωθεί ο ιός.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην κολλώδη υφή της βλέννας γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να διεισδύσει η αλκοόλη στο σίελο. Από την άλλη μεριά ένα απλό αλλά διεξοδικό τρίψιμο των χεριών μπορεί να εξουδετερώσει γρήγορα και αποτελεσματικά τον ιό της γρίπης με όποιο τρόπο και αν αυτός έχει «εγκατασταθεί» στην επιφάνεια των χεριών.