Μικροοργανισμοί στο σώμα μπορούν να συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία και στην επακόλουθη καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Παρίσι.

Η μελέτη έδειξε ότι εν αντιθέσει με τα βακτήρια του εντέρου, τα βακτήρια στις αθηρωματικές πλάκες είναι προ-φλεγμονώδη και πως οι ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (έμφραγμα) έχουν διαφορετικά βακτήρια στο έντερό τους συγκριτικά με άτομα με σταθερή στηθάγχη.

Η διατροφή, το κάπνισμα, η ρύπανση, η ηλικία και τα φάρμακα έχουν σημαντική επίπτωση στην κυτταρική φυσιολογία, στο ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι επιπτώσεις αυτές διαμεσολαβούνται από μικροοργανισμούς στην εντερική οδό. Αλλά η νέα μελέτη εστίασε στην συμβολή του μικροβιώματος στην αστάθεια των αθηρωματικών πλακών.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 30 ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και δέκα με σταθερή στηθάγχη. Οι ερευνητές απομόνωσαν εντερικά βακτήρια από δείγματα κοπράνων. Ενώ βακτήρια των αθηρωματικών πλακών εξήχθησαν από «μπαλονάκια» αγγειοπλαστικής.

Το μικροβίωμα από τα κόπρανα διέφερε ως προς τη σύσταση από το μικροβίωμα της αθηρωματικής πλάκας σε δύο κύρια σημεία: ενώ το πρώτο είχε ετερογενή σύσταση και εμφανή παρουσία βακτηροειδών και φύλλων βακτηρίων Firmicutes, στο δεύτερο υπήρχαν κυρίως μικρόβια από προ-φλεγμονώδη φαινότυπους που άνηκαν στα πρωτεοβακτήρια και τα ακτινοβακτήρια.

Όπως εξήγησε η Eugenia Pisano, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιερής Καρδιάς στη Ρώμη «αυτό υποδηλώνει επιλεκτική κατακράτηση προ-φλεγμονωδών βακτηριδίων σε αθηρωματικές πλάκες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση και ρήξη των αθηρωματικών πλακών».

Οι αναλύσεις ανέδειξαν επίσης διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα των δύο ομάδων ασθενών: όσοι είχαν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο είχαν περισσότερα Firmicutes, ακτινοβακτήρια και μικροοργανισμούς του γένους Fusobacterium, ενώ τα βακτηροειδή και τα πρωτεοβακτήρια ήταν πιο πολλά στα άτομα με σταθερή στηθάγχη.

«Βρήκαμε μια διαφορετική σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος στους ασθενείς που ήταν σταθερή και σ’ αυτούς που ήταν σε οξεία φάση. Οι ποικίλες χημικές ουσίες που εκπέμπονται από αυτά τα βακτήρια ενδέχεται να επηρεάσουν την αποσταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας και την επακόλουθη καρδιακή προσβολή. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξεταστεί κατά πόσον οι μεταβολίτες αυτοί επηρεάζουν την αστάθεια της αθηρωματικής πλάκας», συμπλήρωσε ο Δρ. Pisano.

Και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα δεν έχει παράσχει επαρκείς αποδείξεις ότι οι λοιμώξεις και η φλεγμονή που προκαλούν εμπλέκονται απευθείας με την διαδικασία της αστάθειας της αθηρωματικής πλάκας και την εκδήλωση του εμφράγματος. Για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά κατά των χλαμυδίων της πνευμονίας έχουν αποτύχει να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.