Ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους συχνότερους καρκίνους στους άνδρες και κάποιοι υπο-τύποι του παρουσιάζουν πτωχή ανταπόκριση στην Ανοσοθεραπεία.

Στις ανεπτυγμένες χώρες ο καρκίνος του προστάτη αντιστοιχεί στο 15% όλων των ανδρικών καρκίνων σε σχέση με το 4% στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πρόσφατες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός Ανοσοθεραπείας και Ακτινοθεραπείας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για τον ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer, ο Δρ. Austin Kirschner και οι συνεργάτες του συνδύασαν την Ακτινοθεραπεία με αναστολή του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου σε ζωικό μοντέλο καρκίνου του προστάτη με καρκίνο. Συγκεκριμένα, είχαν δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη προστατικών όγκων σε δύο διαφορετικά σημεία ποντικιών.

Τα πειραματόζωα που υποβλήθηκαν συνδυαστικά σε Ακτινοθεραπεία και Ανοσοθεραπεία εμφάνισαν αυξημένη επιβίωση κατά 70-130% συγκριτικά με μόνο την Ανοσοθεραπεία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ένα απρόσμενο όφελος της συνδυαστικής θεραπείας: ο μη ακτινοβολημένος όγκος ανταποκρίθηκε παρομοίως με τον ακτινοβολημένο όγκο στο ίδιο ποντίκι, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συνδυαστική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική στην εκτεταμένη μεταστατική νόσο.