Η τακτική σωματική άσκηση, τόσο πριν όσο και μετά την διάγνωση του καρκίνου, βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer Causes & Control.

Ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο Roswell Park της Νέας Υόρκης μελέτησαν πάνω από 5.800 ασθενείς, που είχαν διαγνωστεί με διαφόρων σταδίων καρκίνους (από πρώιμο έως προχωρημένο).

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες έπασχαν από καρκίνους του αίματος, κεφαλής-τραχήλου, μαστού, προστάτη, πνεύμονα, παχέος εντέρου, νεφρού, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, ωοθηκών, ενδομητρίου, παγκρέατος, ήπατος ή στομάχου. Κάποιοι είχαν σάρκωμα ή καρκίνο τραχήλου μήτρας, θυρεοειδούς αδένα, όρχεων, εγκεφάλου ή δερματικό καρκίνο.

Όσοι γυμνάζονταν τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα πριν και μετά τη διάγνωση είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν αθλούνταν.

Αλλά το όφελος επιβίωσης ήταν μεγαλύτερο για όσους είχαν αρχίσει την γυμναστική μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

«Οι ασθενείς που δήλωσαν ότι δεν είχαν κάνει ποτέ κάποια μορφή άσκησης μέχρι τη στιγμή που διαγνώστηκαν με καρκίνο, μείωναν από 25% έως 28% τον κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που παρέμεναν σωματικά αδρανείς», εξηγεί η Rikki Cannioto, κύρια συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Ογκολογίας.

Οι ασθενείς που γυμνάζοντας μια ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν επίσης πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν αθλούνταν, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης σε τακτική βάση είναι καλύτερη από την σωματική αδράνεια.

Τα αποτελέσματα «εδραιώνουν τη σημασία του μηνύματος που θέλουμε να περάσουμε αναφορικά με την άσκηση. Η εβδομαδιαία άθληση είναι καλύτερη από την σωματική αδράνεια», καταλήγει η Δρ. Cannioto.