Μειωμένες πιθανότητες να νικήσουν τον καρκίνο έχουν οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες έστω και για ένα χρόνο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Σουηδοί ερευνητές διαπιστώνοντας πως για κάθε χρόνο που μια γυναίκα είναι υπέρβαρη μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 4% και καρκίνο του μαστού κατά 3%.

Η σχέση μεταξύ του επιπλέον βάρους και της ανάπτυξης καρκίνου είναι καλά εδραιωμένη, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει πως ο Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25 θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα ποσοστά επιβίωσης. Το Παγκόσμιο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο εντόπισε 47.000 γυναίκες μεταξύ 20 και 50 ετών. Από αυτές οι 1.500 ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου ή καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Η Δρ. Isabelle Soerjomataram δήλωσε: «Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μία σχέση μεταξύ του αυξημένου βάρους και της ανάπτυξης καρκίνου, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς επηρεάζουν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο.

«Η έρευνά μας δείχνει πως η αποτελεσματική πρόληψη της παχυσαρκίας πρέπει να αρχίσει από πολύ νωρίς».

Οι υπέρβαροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, χρόνια φλεγμονή και βλάβη στο DNA, παθήσεις που συνδέονται όλες με την εμφάνιση καρκίνου.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος συσχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο πολλαπλασιασμού και διαίρεσης των κυττάρων γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία.

«Αυτή η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι κρατώντας και διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος από καρκίνο και άλλες νόσους. Αξίζει να τονιστεί πως η χρονική διάρκεια κατά την οποία κάποιος είναι παχύσαρκος προκαλεί μεγάλη διαφορά στις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο» επισημαίνει η Δρ. Soerjomataram.