Περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στα πρώτα στάδια της παιδικής τους ηλικίας έχουν τα παιδιά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες. Αυτό έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Pittsburgh και του Κέντρου Καρκίνου UPMC Hillman που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το ληξιαρχείο της Πενσυλβάνια, οι ερευνητές βρήκαν μία σχέση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη και της διάγνωσης καρκίνου στο παιδί τους, ακόμα κι αν έχουν διορθωθεί γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως το μέγεθος του νεογέννητου και η ηλικία της μητέρας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε πολλούς παράγοντες κινδύνου που είναι εφικτό να αποφευχθούν για τον παιδικό καρκίνο», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Shaina Stacy και πρόσθεσε λέγοντας πως «ευχή μου είναι αυτή η μελέτη να δώσει δύναμη και κίνητρο για απώλεια βάρους».

Η Δρ. Stacy και οι συνεργάτες της μελέτησαν περίπου δύο εκατομμύρια στοιχεία παιδιών 3.000 καταγεγραμμένα περιστατικά στην Πενσυλβάνια από το 2003 έως το 2016 και βρήκαν πως τα παιδιά που γεννήθηκαν από σοβαρά παχύσαρκες μητέρες – με ΔΜΣ άνω του 40 – είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας πριν από την ηλικία των πέντε ετών. Το βάρος και το ύψος είχαν επίσης σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αιτία βρίσκεται στα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, ή πιθανά σε αλλαγές στο DNA της μητέρας που κληρονομούνται και στο παιδί.

«Σημαντικό επίσης είναι πως τα επίπεδα κινδύνου κυμαίνονται ανάλογα με τα επίπεδα της παχυσαρκίας. Ανάμεσα στις παχύσαρκες γυναίκες της μελέτης, αυτές που είχαν υψηλότερο ΔΜΣ είχαν και παιδιά με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου. Έτσι ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους θα μπορούσε να επιφέρει και αληθινή μείωση του κινδύνου», σημειώνει η Δρ. Stacy.

«Από άποψη πρόληψης η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν είναι μόνο καλό για τη μητέρα αλλά και για το παιδί», εξηγεί ο Δρ. Jian-Min Yuan, καθηγητής επιδημιολογίας στο Pitt Public Health.