Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα σε περισσότερες από 11.000 γυναίκες αποκάλυψε ένα συσχετισμό μεταξύ όσων έχουν μια κοινωνική σχέση που τους δημιουργεί άγχος και της έντασης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Συγκεκριμένα, η ομάδα μέτρησε την οστική δύναμη σε βάθος χρόνου έξι ετών διαπιστώνοντας ότι οι γυναίκες που υπέφεραν από αυξημένο στρες, ως αποτέλεσμα μιας δύσκολης κοινωνικής επαφής, είχαν και πιο εύθραυστα οστά στο ισχίο, τον αυχένα και την οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί πράγματι να βλάψει την οστική πυκνότητα αλλάζοντας τα επίπεδα των ορμονών, όπως της κορτιζόλης, του θυρεοειδούς, της αναπτυξιακής ορμόνης και των γλυκοκορτικοειδών, μια κατηγορία στεροειδούς ορμόνης.

«Εντοπίσαμε συγκεκριμένους ψυχοκοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες σχετικούς με το κοινωνικό περιβάλλον, που συνδέονται με την απώλεια πυκνότητας στα οστά, η οποία αποτελεί μία από τις φυσιολογικές αποκρίσεις του στρες που σχετίζονται πιο έντονα με την ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων, παρά με την ποσότητα», αναφέρουν ενδεικτικά οι ερευνητές στη δημοσίευση της μελέτης στο Journal of Epidemiology & Community Health.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο κατά την εγγραφή τους στη μελέτη, το οποίο περιείχε ερωτήσεις που θα έδιναν πληροφορίες για το φυσιολογικό στρες που αισθάνονται σχετικά με το κοινωνικό τους περιβάλλον, και ειδικά για την κοινωνική πίεση, την κοινωνική υποστήριξη και την κοινωνική λειτουργικότητα.

Η βαθμολόγηση της κοινωνικής πίεσης που δόθηκε από τις γυναίκες ποίκιλλε από το 4 έως το 20, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν περισσότερη πίεση. Κάθε επιπλέον βαθμός, μάλιστα, συνδέθηκε με 0,082% μεγαλύτερη απώλεια οστικής πυκνότητας του μηριαίου οστού, 0,108% μεγαλύτερη απώλεια του συνολικής οστικής πυκνότητας των ισχίων και 0,069% της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Η νέα αυτή έρευνα αποτελεί συνέχεια μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο και η οποία υποστήριζε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να θέτουν προτεραιότητες στον τρόπο ζωής τους καθώς μεγαλώνουν, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την οστική τους πυκνότητα όταν πια μπουν στην  εμμηνόπαυση.