Παρόλο που γνωρίζουμε ότι η άσκηση βελτιώνει τα προβλήματα άγχους και διάθεσης στους νέους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο, λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της άσκησης στους μεγαλύτερους ηλικιακά πάσχοντες. Καθώς, λοιπόν, τα περισσότερα νέα περιστατικά καρκίνου αφορούν ανθρώπους μεγαλύτερους των 60 ετών, μια ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Rochester και άλλα ινστιτούτα σχεδίασε μια μελέτη για να μάθει περισσότερα σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Οι ερευνητές της νέας αυτής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society εξέτασαν τους ασθενείς του προγράμματος «Άσκηση για τον Καρκίνο» (EXCAP), ένα κατ’οίκον πρόγραμμα αεροβικής άσκησης και άσκησης αντίστασης χαμηλής έως μέτριας έντασης, όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν κάποια εργαλεία γυμναστικής, όπως βηματομετρητές, τρεις ζώνες γυμναστικής (μέτρια, βαριά και πολύ βαριά) και ένα εγχειρίδιο με οδηγίες.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ασθενείς έλαβαν ένα εξατομικευμένο και προοδευτικό πρόγραμμα βαδίσματος και φορούσαν βηματομετρητή που κατέγραφε τα ημερήσια βήματά τους σε διάρκεια έξι εβδομάδων, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα της χημειοθεραπείας. Οι επιστήμονες ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες προκειμένου να αυξήσουν τα βήματά τους κατά 5-20% κάθε εβδομάδα, ενώ όσον αφορά στην άσκηση αντίστασης, πραγματοποιούσαν ασκήσεις με τις θεραπευτικές ζώνες γυμναστικής, όπου μέσω των εξατομικευμένων προγραμμάτων ενθαρρύνθηκαν να κάνουν τις 10 απαραίτητες ασκήσεις και τέσσερις ακόμα προαιρετικές κάθε μέρα. Τέλος, οι ερευνητές τους συμβούλευσαν να αυξήσουν σταδιακά την ένταση και τον αριθμό των επαναλήψεων με τις ζώνες γυμναστικής όσο περνούσαν οι μέρες του προγράμματος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα κατ’οίκον πρόγραμμα άσκησης χαμηλής έως μέτριας έντασης βελτίωνε την κατάσταση του άγχους, τη διάθεση και την συναισθηματική και κοινωνική κατάσταση των γηραιότερων ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι λάμβαναν χημειοθεραπείες. Σημείωσαν, τέλος, ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ωφελήθηκαν περισσότερο από το πρόγραμμα άσκησης ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν όντας σε χειρότερη κατάσταση.

Πώς σχετίζεται η άσκηση με τον καρκίνο
Ο καρκίνος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άγχους, πράγμα το οποίο επηρεάζει τη συναισθηματική και κοινωνική κατάσταση των ασθενών. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί τους ανθρώπους σε διακοπή της αντικαρκινικής θεραπείας τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσής τους.

Επιπλέον, παρόλο που η χημειοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει μεγαλύτερους ενήλικες με καρκίνο, συχνά προκαλεί υψηλότερα ποσοστά επικίνδυνων παρενεργειών, σε σχέση με τους νεότερους ανθρώπους, η θεραπεία μέσω φαρμακευτικής αγωγής των οποίων προκαλεί, επίσης, επικίνδυνες παρενέργειες.

Για αυτούς τους λόγους είναι καλό να αναζητήσουμε εναλλακτικές μη φαρμακευτικές θεραπείες που είναι τόσο ασφαλείς όσο και αποτελεσματικές στη βελτίωση της κατάστασης του άγχους, των διαταραχών της διάθεσης και της συναισθηματικής και κοινωνικής κατάστασης.