Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ανακάλυψαν μια νέα συμπεριφορά των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου που μπορεί να αιτιολογήσει κάποιους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύουν στο EMBO.

Οι επιστήμονες βάσισαν την ανακάλυψή τους στην περαιτέρω μελέτη των μέχρι πρότινος εν πολλοίς αγνώστων μεγάλων δομών που λόγω του σφαιρικού τους σχήματος έχουν πάρει την ονομασία kugeln (δηλαδή σφαίρα στη γερμανική γλώσσα).

Η ομάδα του Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, συνεργάστηκε με ειδικούς από την Γερμανία και τις ΗΠΑ για να ανακαλύψουν τις σφαιρικές αυτές δομές.

Μέχρι σήμερα, κανένα κύτταρο δεν έχει παρατηρηθεί να αναπτύσσει kugeln και αυτό διότι λανθασμένα μπορεί να έχουν θεωρηθεί ως φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία.

Να σημειωθεί ότι τα Kugeln περιέχουν νιτρικό οξύ που είναι σημαντικό για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ έχουν αποδείξει ότι μερικοί τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου προκαλούνται από μεταλλάξεις σε γονίδια που είναι προαπαιτούμενες για τον σχηματισμό των kugeln.

Κι ενώ ακόμα η λειτουργία των δομών αυτών δεν είναι πλήρως κατανοητή, η συσχέτισή τους με γενετικές μορφές του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία στην νευρολογική και καρδιαγγειακή έρευνα.

Οι επιστήμονες χάρη σε ένα απεικονιστικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας μπόρεσαν να μελετήσουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων σε ζωικό μοντέλο (ψάρια-ζέβρες) με 70% γονιδιακή ομοιότητα με το ανθρώπινο είδος.

Όπως εξηγεί ο Tim Chico, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ «το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως καθώς και το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανακαλύπτουμε μια εντελώς νέα διαδικασία που συμβαίνει μόνο στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, καθώς αυτό μπορεί εν μέρει να αιτιολογήσει γιατί μερικές μεταλλάξεις προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά όχι άλλες παθήσεις των αρτηριών. Αν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε την πραγματική λειτουργία των kugeln ενδεχομένως να είμαστε σε θέση στο μέλλον να τις χειραγωγούμε για να μειώσουμε την επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου στην υγεία του ασθενούς».

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εδραιώσουν αν οι kugeln είναι παρούσες και στους ανθρώπινους εγκεφάλους καθώς και να κατανοήσουν σε βάθος τους μηχανισμούς και την λειτουργικότητά τους.