Τη σημασία της στάσης που επιλέγουμε να κοιμόμαστε και την επίδρασή της στην υγεία τονίζουν οι ειδικοί του αμερικανικού Ιδρύματος Ύπνου.

Σε έρευνα σε πειραματόζωα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να παρακολουθήσουν το γλεμφικό σύστημα του εγκεφάλου.

Το γλεμφικό σύστημα (συνδυασμός από τις λέξεις «γλοία» και «λεμφικό») είναι ένα μοναδικό «σύστημα καθαρισμού» του εγκεφάλου. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πώς το εγκεφαλονωτιαίο υγρό εισέρχεται στον ιστό του εγκεφάλου και απομακρύνει τα «απόβλητα», συμπεριλαμβανομένων των πρωτεΐνών β-αμυλοειδές και ταυ οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Το γλεμφικό σύστημα είναι πιο δραστήριο όταν κοιμόμαστε, αλλά μπορεί να υποστεί βλάβες λόγω εγκεφαλικού και τραύματος, ενώ έχει φανεί ότι βελτιώνεται με την άσκηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύστημα καθαρισμού του εγκεφάλου ήταν πιο αποτελεσματικό όταν κοιμόμαστε στο πλάι παρά μπρούμυτα ή ανάσκελα. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η στάση ύπνου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων. Η εξήγηση των ειδικών είναι ότι η συσσώρευση «απόβλητων» του εγκεφάλου φαίνεται να παίζει ρόλο στην εκδήλωση αυτών των νόσων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βέβαια ήδη κοιμούνται στο πλάι. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι εξελικτικά ο άνθρωπος έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη θέση ύπνου ακριβώς επειδή βοηθά στην πιο αποτελεσματική απαλλαγή του εγκεφάλου από τα συσσωρευμένα απόβλητα.
Παρότι προειδοποιούν ότι τα συμπεράσματα της μελέτης σε πειραματόζωα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ανθρώπους, επισημαίνουν ωστόσο ότι αν συνηθίζετε να κοιμάστε μπρούμυτα ή ανάσκελα ίσως θελήσετε να επανεξετάσετε τη θέση του ύπνου σας.

Τέσσερις από τους 10 ανθρώπους κοιμούνται όχι μόνο στη μία πλευρά τους, αλλά και στην εμβρυϊκή θέση. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου η μεγάλη κάμψη στην εμβρυϊκή θέση πρέπει να αποφεύγεται επειδή μπορεί να περιορίσει την αναπνοή. Όσο για αυτούς που κοιμούνται μπρούμυτα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η στάση ύπνου μπορεί να επιβαρύνει τον αυχένα και την πλάτη.