Το οικογενειακό ιστορικό φαίνεται να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας του πότε θα ξεκινήσει η περίοδος της εμμηνόπαυσης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Menopause με επικεφαλής τον Δρ. Harold Bae. Αν η μητέρα σας μπήκε νωρίς στην εμμηνόπαυση, οι πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και σε σας είναι αρκετές, αναφέρουν τα ερευνητικά ευρήματα.

«Γενετικές μεταβλητές που σχετίζονται με την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης φαίνεται να σχετίζονται και με τη μακροζωία», αναφέρει η Δρ. JoAnn Pinkerton, εκτελεστική διευθύντρια της Εταιρίας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής.

«Αν και η έναρξη του γυναικείου έμμηνου κύκλου, και ο συνολικός αριθμός των αναπαραγωγικών ετών δεν σχετίζονται με επιβράδυνση της γήρανσης, η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης φαίνεται να σχετίζεται με καθυστέρηση της γήρανσης», δήλωσε η Δρ. Pinkerton.

Στα πλαίσια της μελέτης η ερευνητική ομάδα εξέτασε πλήθος προηγούμενων μελετών. Μάλιστα σε μία ανάλυση των μελετών βρέθηκε ότι οι γυναίκες που μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά μετά τα 40 τους ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να ζήσουν 100 χρόνια ή και περισσότερα. Από την άλλη οι γυναίκες που είχαν γεννήσει στα 35 τους ή αργότερα ήταν δύο φορές πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερα από 100 χρόνια.