Έλληνες και ξένοι ερευνητές ανακοίνωσαν στα τέλη του 2018 με άρθρο τους στο Nature Genetics ότι ανακάλυψαν πάνω από 200 νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που αλλάζουν εντελώς τον «χάρτη» της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Ο Δρ. Ευάγγελος Ευαγγέλου, επίκουρος καθηγητής Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξηγεί μιλώντας στο ygeiamou.gr τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους ασθενείς με υπέρταση.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην αποκρυπογράφηση της γενετικής αρχιτεκτονικής της αρτηριακής πίεσης. Υπολογίζοντας το γενετικό κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορούμε, εφαρμόζοντας πρακτικές ιατρικής ακριβείας, να στοχεύσουμε σε παράγοντες του τρόπου ζωής που μειώνουν την πίεση στα άτομα με υψηλό κίνδυνο, όπως απώλεια βάρους, αύξηση φυσικής δραστηριότητας, μείωση αλκοόλ κ.τ.λ. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη πρόληψη εμφάνισης της υπέρτασης που αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον τα νέα ερευνητικά δεδομένα μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε καλύτερα πως ο οργανισμός ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής (κάποια φάρμακα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά σε άτομα με συγκεκριμένο γονιδιακό υπόβαθρο). Επιπλέον, η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε φαρμακευτικές ουσίες που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά για άλλες παθήσεις και θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», εξηγεί ο κ. Ευαγγέλου.

Στο μείζον ερώτημα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε τόσο σπουδαία ερευνητικά στοιχεία, αν μπορούμε να ελπίζουμε σε ίαση της υπέρτασης στο άμεσο ή απώτερο μέλλον ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ξεκάθαρος απαντώντας «δεν θα έλεγα ίαση της πάθησης, αλλά καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος».

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του στη διεθνή ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι πρόκειται «για το επιστέγασμα μιας στενής διεθνούς συνεργασίας που στοχεύει στην κατανόηση της γενετικής της αρτηριακής πίεσης. Η ομάδα μας ανάλυσε γενετικά δεδομένα (~450,000 άτομα) μέρος των οποίων είχαν δημοσιεύσει πρόσφατα στο Nature Genetics».

Και καταλήγει λέγοντας ότι, οι επιστημονικές έρευνες για την αρτηριακή πίεση είναι σε εξέλιξη, γεγονός που τους επόμενους 12-18 μήνες αναμένεται να αποδώσει νέους «καρπούς».

«Στοχεύουμε να συμπεριλάβουμε σε κλινικό δείγμα δύο εκατομμύρια άτομα, γεγονός που είναι ενδεικτικό της σημαντικότητας των συμπερασμάτων στα οποία θα καταλήξουμε», υπογραμμίζει ο Δρ. Ευάγγελος Ευαγγέλου.