Καναδική μελέτη που έγινε σε πάνω από 9.900 ασθενείς από 24 χώρες υποστηρίζει ότι η δραστική ουσία ντουλαγλουτίδη μπορεί να μειώσει τα καρδιαγγειακά επεισόδια και τα νεφρικά προβλήματα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης, καρδιαγγειακά επεισόδια όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μειωμένα κατά 12% στα άτομα που έπαιρναν ντουλαγλουτίδη συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που λάμβανε εικονικό σκεύασμα (placebo). Αυτό ίσχυε τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες με ή χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας, το φάρμακο μείωσε κατά 15% την εκδήλωση νεφρικής νόσου.

Η μελέτη REWIND (Researching Cardiovascular Events with a Weekly Incretin in Diabetes) έγινε από το Ινστιτούτο Έρευνας της Υγείας του Πληθυσμού (PHRI) και το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε σε δύο ξεχωριστά άρθρα στο The Lancet.

«Συγκριτικά με άλλους, οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν διπλάσια ποσοστά καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια και έως το 40% αυτών εκδηλώνουν νεφρική νόσο», εξηγεί ο Hertzel C. Gerstein, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Ιατρικής στο καναδικό πανεπιστήμιο και διευθυντής του PHRI.

Και προσθέτει ότι «η μελέτη REWIND δείχνει ότι η ντουλαγλουτίδη μπορεί να μειώσει με ασφάλεια τα συγκεκριμένα επεισόδια βελτιώνοντας παράλληλα τον έλεγχο του διαβήτη και μειώνοντας το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση στους μεσήλικες ασθενείς».

Η ντουλαγλουτίδη είναι αγωνιστής του υποδοχέα του γλυκαγονοειδούς πεπτιδίου-1 (GLP-1), που χορηγείται μια φορά την εβδομάδα για τη μείωση της γλυκόζης του αίματος. Δρα βοηθώντας το πάγκρεας να εκκρίνει την σωστή ποσότητα ινσουλίνης όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα, επιβραδύνοντας την κένωση του στομάχου μετά την κατανάλωση τροφής και μειώνοντας την όρεξη και το σωματικό βάρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της μελέτης REWIND διαπιστώθηκε ότι η δραστική ουσία έγινε καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες, συντέλεσε σε μέτρια μείωση του σωματικού βάρους, όπως επίσης της LDL («κακής») χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ καταγράφηκε μέτρια αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Τέλος, στους συμμετέχοντες που πήραν ντουλαγλουτίδη παρατηρήθηκαν δυσκοιλιότητα ή διάρροια συχνότερα (47%) απ’ ότι στην ομάδα ελέγχου (34%).