Τα γενετικά ελλείμματα στο σπέρμα μπορεί να είναι υποκείμενη αιτία για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές, σύμφωνα με νέα μελέτη του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στο Clinical Chemistry.

Οι ειδικοί μελετώντας τις επιπτώσεις της ποιότητας του σπέρματος στο φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων αποβολών, διαπίστωσαν ότι οι βλάβες στο DNA ήταν δύο φορές περισσότερες στους άνδρες των οποίων οι σύντροφοι είχαν αποβάλει περισσότερες από μία φορές.

Το φαινόμενο της επαναλαμβανόμενης αποβολής, δηλαδή τρεις ή περισσότερες αποβολές του κυήματος πριν την 20η εβδομάδα κυοφορίας, αποδίδεται συνήθως σε λοιμώξεις ή προβλήματα υγείας της μητέρας.

Ωστόσο, τα νεότερα δεδομένα από τη βρετανική μελέτη, που ωστόσο είναι προκαταρκτικά και θα πρέπει επαληθευτούν, ενδεχομένως να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα μειώνουν τα αίτια των βλαβών στο DNA και θα μειώνουν τις πιθανότητες αποβολής. Ενώ δεν αποκλείεται να βοηθήσουν και τους ειδικούς της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να αξιολογήσουν παραμέτρους του τρόπου ζωής των ανδρών που αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης του DNA και άρα της αποβολής.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 50 άνδρες των οποίων οι σύντροφοι είχαν εγγραφεί στο μητρώο του Νοσοκομείου St Mary’s του Λονδίνου με την ένδειξη της επαναλαμβανόμενης αποβολής ενώ τα ζευγάρια προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά. Τα δείγματα αυτά συγκρίθηκαν με δείγματα σπέρματος από 60 άνδρες των οποίων οι σύντροφοι δεν είχαν ιστορικό αποβολής.

Μελετώντας για τυχόν βλάβες στο DNA οι ειδικοί παρατήρησαν ότι μπορεί αυτές να προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα ελεύθερων ριζών στο σπέρμα.

Οι ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό μας, μπορούν να επιφέρουν βλάβες στα κύτταρα του σπέρματος.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες ήταν τετραπλάσια στους άνδρες των οποίων οι σύντροφοι είχαν επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, οι άνδρες της ομάδας ελέγχου ήταν νεότεροι ηλικιακά, παράγοντας που επίσης μπορεί να παίζει ρόλο στο φαινόμενο της αποβολής του κυήματος.

«Μέχρι σήμερα συνηθίζαμε να θεωρούμε τις επαναλαμβανόμενες αποβολές ως “ελάττωμα” της μητέρας», λέει η Δρ Channa Jayasena μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα The Independent.

Και συμπληρώνει υπό το φως των νέων δεδομένων ότι «στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τα αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον ανδρικό οργανισμό και να τα αντιμετωπίσουμε. Ενδεχομένως η νοσογόνος παχυσαρκία ή κάποια λοίμωξη να είναι παράμετροι που συντελούν σε κάτι τέτοιο».