Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό μιας μέλλουσας μητέρας, ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Diabetes, Obesity and Metabolism.

Ο Jin Xia από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Richard M. Fairbanks του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν δεδομένα από την μελέτη «Fetal Growth Studies-Singleton Cohort» για να διερευνήσουν προοπτικά τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D κατά την πρώιμη και μεσαία περίοδο της εγκυμοσύνης και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κύησης. Τα επίπεδα πλάσματος της 25-υδροξυβιταμίνης D2 και D3 και της πρωτεΐνης δέσμευσης της βιταμίνης D μετρήθηκαν στις εβδομάδες κύησης 10 έως 14, 15 έως 26, 23 έως 31 και 33 έως 39 σε 107 γυναίκες με διαβήτη κύησης και σε 214 υγιείς γυναίκες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια επίδραση κατώτατου ορίου στη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της βιταμίνης D και του κινδύνου για διαβήτη κύησης. Στο διάστημα από τη 10η έως τη 14η εβδομάδας κύησης, η ανεπάρκεια βιταμίνης D (<50 nmol /L) συσχετίστηκε με αυξημένο κατά 2,82 φορές κίνδυνο για διαβήτη κύησης. Μεταξύ των γυναικών με διαρκή ανεπάρκεια βιταμίνης D από τη 10η έως τη 14η και από τη 15η έως την 26η εβδομάδα κύησης, υπήρξε αυξημένος κατά 4,46 φορές κίνδυνος για διαβήτη κύησης έναντι των γυναικών που δεν παρουσίαζαν διαρκή ανεπάρκεια.

«Η αξιολόγηση των επιπέδων της βιταμίνης D στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι κλινικά σημαντική και πολύτιμη για τη βελτίωση της διαστρωμάτωσης του κινδύνου και την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την πρωτογενή πρόληψη του διαβήτη κύησης», σημειώνουν σε σχόλιό τους οι συγγραφείς της μελέτης.