Οι ενήλικες που ζυγίζονται καθημερινά μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση του βάρους τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity.

Η μελέτη εξέτασε 111 ενήλικες 18 έως 65 ετών, οι οποίοι εφάρμοσαν τη νέα αυτή παρέμβαση από τα μέσα Νοεμβρίου του 2017 έως τις αρχές Ιανουαρίου του 2018 και παρακολουθήθηκαν για 14 εβδομάδες μετά. Όπως αποδείχθηκε, οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν καθημερινά και λάμβαναν γραφική αναπαράσταση των αλλαγών του βάρους τους, είτε διατήρησαν είτε έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια των διακοπών, ενώ οι συμμετέχοντες που δεν ζυγίζονταν καθημερινά πάχυναν.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης καθοδηγήθηκαν έτσι ώστε να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το βασικό τους βάρος καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών. Ωστόσο, δεν δόθηκαν πρόσθετες οδηγίες για τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου, γεγονός το οποίο επέτρεψε σε κάθε συμμετέχοντα να επιλέξει πώς θα τροποποιήσει τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, ένα άτομο θα μπορούσε να επιλέξει να ασκείται περισσότερο κι ένα άλλο να αποφασίσει να τρώει λιγότερο αν παρατηρούσε κάποια αύξηση στο βάρος του. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου, πάντως, δεν έλαβαν οδηγίες.

«Οι άνθρωποι είναι πραγματικά ευαίσθητοι στις αποκλίσεις ή τις διαφορές μεταξύ αυτού που είναι σήμερα και του προτύπου ή του στόχου που θέλουν να κατακτήσουν. Όταν βλέπουν αυτή τη διαφορά, τείνουν να αλλάζουν συμπεριφορά, με την καθημερινή αυτο-ρύθμιση να κάνει ακριβώς αυτό με έναν πιο σαφή τρόπο», σχολίασε σχετικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια και δεύτερη συγγραφέας της μελέτης, Michelle vanDellen.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η περίοδος των διακοπών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους που διατηρείται και μετά το πέρας των διακοπών, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην ετήσια αύξηση του σωματικού βάρους. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια, Jamie Cooper, πρόσθεσε ότι έχει αποδειχθεί επίσης ότι τα άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία είναι επιρρεπή στο να παίρνουν το περισσότερο βάρος. Αντίθετα, τα άτομα που ασκούνται τακτικά δεν προστατεύονται από την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ο Δρ. Cooper και οι συνεργάτες του σημείωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν η πράξη της καθημερινής μέτρησης χωρίς γραφική αναπαράσταση θα ήταν αποτελεσματική στη διατήρηση του βάρους κατά την περίοδο των διακοπών.

«Οι διακοπές και οι εορταστικές περίοδοι είναι πιθανώς οι τρεις φορές του έτους που οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε αύξηση του βάρους τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Γι’αυτό και οι διακοπές μπορεί να έχουν πραγματικά μεγάλη επίδραση στη μακροπρόθεσμη υγεία κάποιου», κατέληξε ο Δρ. Cooper.