Έως και 88% μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου δύο νέα αντιικά φάρμακα κατά της Covid-19, τα οποία έχουν εγκριθεί για έκτακτη χορήγησή τους από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και εντός 15 ημερών αναμένεται η έγκρισή τους και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οπότε θα είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας.

Πόκειται για το paxlovid της εταιρείας Pfizer και το molnupiravir της εταιρείας Merck (MSD στην Ελλάδα), τα οποία είναι σε μορφή χαπιού, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη τη λήψη τους. Ενδείκνυνται δε για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, με θέμα «Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια: Νεότερα δεδομένα», που διοργάνωσε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Το paxlovid ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, οι οποίοι εντοπίζονται τις πρώτες πέντε ημέρες της λοίμωξης με PCR test. Αποτελεί συνδυασμό δύο φαρμάκων, εκ των οποίων το ένα (nirmatrelvir) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και το άλλο (ritonavir) παρατείνει τη διάρκεια της δράσης του φαρμάκου στον οργανισμό, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Γεώργιος Παπαζήσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1.219 άτομα, το paxlovid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 88% στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19.

«Συνιστάται η χορήγηση έξι χαπιών ημερησίως -τριών το πρωί και τριών το βράδυ- για συνολικά 5 ημέρες. Το φάρμακο δεν χορηγείται προληπτικά, ενώ η διάρκεια λήψης του δεν πρέπει να ξεπερνά τις πέντε ημέρες. Αντενδείκνυται για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ή λαμβάνουν στατίνες, ενώ οι συχνότερες παρενέργειες που έχει είναι δυσγευσία, διάρροια, μυαλγίες και υπέρταση. Επιπλέον, δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα ασφάλειάς του», τόνισε ο κ. Παπαζήσης.

Όσον αφορά το φάρμακο molnupiravir, εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών και η δράση του έγκειται στο ότι δημιουργεί μια καινούργια ανενεργή μετάλλαξη στον οργανισμό, η οποία καθιστά αδύνατο τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού.

«Συνιστάται η χορήγηση οκτώ χαπιών ημερησίως -τεσσάρων το πρωί και τεσσάρων το βράδυ- για συνολικά πέντε ημέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1433 άτομα, το ποσοστό μείωσης του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19 αγγίζει το 30%-40%», ανέφερε ο κ. Παπαζήσης.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να προκαλέσει πιθανή εμβρυική τοξικότητα. Οι βασικές ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι η διάρροια, η ναυτία και η ζάλη.

Τα εμβόλια

Μιλώντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, ο κ. Παπαζήσης τόνισε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι απολύτως αναγκαία και η αξία της αδιαμφισβήτητη. Κι αυτό διότι, όπως αποδείχτηκε από τη μελέτη που διεξήχθη στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, έναν μήνα μετά την ενισχυτική δόση με mRNA εμβόλιο, οι τίτλοι των αντισωμάτων πολλαπλασιάζονται έως και 30 φορές και είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολίου. Επιπλέον, όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου διατρέχουν κατά 90% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Όμικρον, ενώ όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά 65%.

Η μετάλλαξη Omicron

Ο φαρμακοποιός Λευτέρης Τεπερικίδης παρουσίασε τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις συνολικά 303 διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες παγκοσμίως σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον και τα χαρακτηριστικά της.

«Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει νεαρότερες ηλικίες, 36-40 ετών, έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τη Δέλτα, ενώ παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερες επισκέψεις ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων, σε μειωμένο αριθμό νοσηλειών και σε λιγότερους θανάτους», επισήμανε ο κ. Τεπερικίδης.

Ωστόσο, τα διαθέσιμα εμβόλια δείχνουν να έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού είτε αυτά έχουν παραχθεί από ενεργή νόσηση είτε από εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Τεπερικίδη, η μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προστασία. Ένα εμβόλιο που παρέχει 70% ή 80% προστασία εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό.

Τέλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας ότι έτσι προστατευόμαστε στον μέγιστο βαθμό, αλλά ωθούμε και τη μετάλλαξη Δέλτα προς εξαφάνιση.

Διαβάστε σήμερα:

Πότε θα αρθούν τα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

«Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας, κίνδυνος να κορυφωθούν οι θάνατοι τον Απρίλιο», λέει ο Παυλάκης